Ga naar hoofdinhoud

65.000 nieuwe woningen

Voor 2019 verwacht het ING Economisch Bureau dat er circa 65.000 nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Dit is gelijk aan 2018.

De stabilisatie komt doordat de groei van het aantal bouwvergunningen stokt door vooral een beperkt aantal nieuwe bouwlocaties. Ook personeelstekorten bij bouwbedrijven beperken de productiegroei. Zo ondervond 28% van de aannemers in november belemmeringen bij de werkzaamheden door een tekort aan personeel.

 

In de utiliteitsbouw stijgt de productie doordat ondernemers meer investeren in nieuwe bedrijfspanden van voornamelijk kantoren en logistieke centra. De totale bouwproductie groeit hierdoor volgend jaar naar verwachting met 3,5%

 

Door een afnemend aanbod van bestaande woningen daalt het aantal transacties van verkochte woningen in 2019 verder tot 200.000 (2018: 218.000). Dit heeft een dempend effect op de vraag in de herstel- en verbouwsector aangezien er daardoor ook minder kopers van bestaande woningen zijn die hun nieuwe huis aan hun eigen woonwensen willen aanpassen.

 

Het zijn vooral kleine bouwbedrijven die in deze markt actief zijn. Zij lieten in de periode 2014-2018 jaarlijks gemiddeld meer dan 10% omzetgroei zien. Naar verwachting zal deze groei door de daling in het aantal woningtransacties in 2019 lager uitvallen.

De toename van het aantal bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen in combinatie met de beter gevulde orderboeken duidt er op dat in 2019 de investeringen in bedrijfsgebouwen verder aantrekken. Dalende kantoorleegstand leidt in verschillende grote steden tot toenemende bouwvolumes van nieuwe kantoren. De bouw van logistieke ruimten laat groei zien door de toename van e-commerce.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer