Ga naar hoofdinhoud

Aandeel duurzaam geproduceerd hout blijft stijgen

Duurzaam hout als oplossing voor diverse crises

Jaarlijks monitort de VVNH de duurzame herkomst van het geïmporteerde hout dat haar leden op de Nederlandse markt hebben gebracht. Probos analyseert deze gegevens. De VVNH doet dit vanuit het belang van duurzaam geproduceerd hout en duurzaam beheerde bossen.

Uit de rapportage onder de VVNH-leden blijkt dat het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal (met CoC-certificaat FSC en/of PEFC) in 2020 is gestegen naar 93,7 procent. Dat is een stijging van 1,8 procent ten opzichte van 2019. Hiermee is de VVNH-doelstelling 2016-2020 om te komen tot een 90 procent aandeel duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal ruimschoots behaald.

Twee miljoen kuub

De VVNH-leden importeren in 2020 ruim twee miljoen m³ aan naaldhout, hardhout en plaatmateriaal. Bij naaldhout en plaatmateriaal is het aandeel duurzaam geproduceerd over 2020 respectievelijk 98,8 procent (-0,4 procent) en 98,2 procent (+2,3 procent). Van het hardhout komt 67,2 procent (+4,8 procent) uit gecertificeerd duurzaam beheerd bos met CoC-certificaat.

De analyse die Probos van de cijfers maakt, staat op de VVNH-site.

Samen met FSC-NL, PEFC-NL, STIP en Keurhout vraagt het Centrum Hout breed aandacht voor de vele voordelen van duurzaam bosbeheer en het gebruik van duurzaam geproduceerd hout. Het in stand houden van het bos is de belangrijkste voorwaarde voor het verantwoord toepassen van hout. Het doel hierbij is de goede resultaten verder te verbeteren en breder in Europa uit te dragen.

De Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) is de overkoepelende en representatieve werkgeversorganisatie van groothandelsbedrijven in hout en plaatmateriaal. De VVNH is samen met de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) lid van het Centrum Hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer