Ga naar hoofdinhoud

Actieplan tegen wereldwijde ontbossing

De Europese Commissie wil de aanzienlijke bijdrage van de EU aan de wereldwijde ontbossing aanpakken. De EU is immers een top-importeur van soja, palmolie, cacao en vlees, en daarmee verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import aan gewassen en veeteeltproducten die verband houden met ontbossing. Het WNF is blij met de plannen en roept op tot concrete maatregelen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van wet- en regelgeving voor import.

De EC nam onlangs een standpunt in over ontbossing en bosdegradatie. Met als reden dat de EU-consumptie niet alleen een belangrijke oorzaak is van ontbossing, maar ook van de vernietiging van andere ecosystemen wereldwijd. Dit betekent dat de EU haar manier van consumeren van soja, palmolie, cacao en vlees radicaal moet herzien.

Wetgeving

Anke Schulmeister, Senior Forest Policy Officer bij WWF’s European Policy Office: “De nieuwe Europese Commissie moet nu de klus klaren: we hebben krachtige wetgeving nodig om ervoor te zorgen dat geen enkel product dat verband houdt met ontbossing de EU-markt mag betreden. Bovendien moeten we producerende landen ondersteunen bij het aanpakken van de uitdagingen en oorzaken.”

Het WNF pleit voor een aantal zaken. Zo moeten nieuwe handelsovereenkomsten niet alleen bepalingen bevatten voor het behoud of duurzaam beheer van bossen en andere ecosystemen, maar ze moeten ook verplicht worden gesteld en vergezeld gaan van strikte handhavingsmaatregelen.

Financieringsstromen

Verder moet het herleiden van financieringsstromen zich enerzijds richten op het verhogen van de financiering voor duurzame acties, en anderzijds op het stopzetten van de financiering van maatregelen die ontbossing, bosdegradatie en ecosysteemconversie bevorderen.

Klik HIER voor het volledige nieuwsbericht van het WNF

(foto: Jürgen Freund/WNF)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer