Ga naar hoofdinhoud

Adoptieplan voor kwekerijbomen

Er is een adoptieplan voor kwekerijbomen nodig, om te voorkomen dat er nog meer te groot gegroeide bomen worden gekapt. Dit voorstel lanceert landschapsarchitect dr. Frits Ruyten in de nieuwe P+ Special.

Ruyten promoveerde aan de Wageningen University op een methode om juist met grotere bomen parken aan te leggen. Het Prins Bernhardbos boven Hoofddorp werd op deze manier opgezet en kreeg alleen maar lovende evaluaties.

Door de meer open structuur ontstaat al na enkele jaren een volwassen aanvoelend park, met een grote biodiversiteit. Deze ‘integrale beplantingsmethode’ is bovendien op langere termijn goedkoper, omdat er minder onderhoud nodig is.

 

Overheden en bedrijven kopen vanwege de lagere prijs echter liever jonge boompjes met een dunne stam. Door de stilvallende markt als gevolg van de bouwcrisis zijn de afgelopen jaren honderdduizenden kwekerijbomen gekapt, volgens het Bomencentrum in Baarn. Ze zijn te duur geworden.

 

P+ wandelde met Ruyten door het Prins Bernhardbos, waar hij het verschil tussen zijn beplantingsmethode en de traditionele bosaanleg liet zien. Tijdens de demonstratie dacht hij hardop na over een mogelijke oplossing, om tot een stop op de boomkap op kwekerijen te komen. Nederland heeft de jonge bomen als ‘CO2-vreters’ maar al te hard nodig, om het Klimaatakkoord van Parijs in te kunnen vullen.

Ruyten ging in op de suggestie van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, die van het Groene Hart het ‘Central Park’ van de Randstad wil maken: “Ik moet ineens terugdenken aan het succesvolle Limburgse erfbeplantingsproject. Boeren konden daarbij met een geringe eigen bijdrage bomen en struiken krijgen. Ze waren bedoeld om naast of op hun erf te plaatsen, om zo het landschap aan te kleden. Dat is heel veel gedaan. Zoiets is nu nodig op nationaal niveau. Je zou een formule moeten bedenken om de kwekers op de één of andere manier nog iets van een vergoeding te bieden. Een organisatie die de kosten van transport op zich neemt. Een lijst met beschikbare bomen is nodig. Een adoptieplan voor gemeenten, voor hun overhoekjes…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer