Ga naar hoofdinhoud

Afspraken moeten bouw draaiende houden

Speciale afspraken moeten ervoor zorgen dat de bouw niet stilvalt, de orderportefeuille niet leegloopt en dat de woning- en utiliteitsbouw en de verduurzaming van bestaande gebouwen op veilige wijze verder kunnen.

Dit melden minister Knops van BZK, minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen, Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Doekle Terpstra van Techniek Nederland. Zij willen de voortgang van de bouwproductie in de komende weken en maanden zo goed mogelijk borgen en overleggen hierover met opdrachtgevers zoals corporaties en netbeheerders, provincies en gemeenten als vergunningverleners en uitvoerende partijen.

In een nieuw protocol komt te staan hoe en in welke situaties er veilig doorgewerkt kan worden, zodat bedrijven, opdrachtgevers en werknemers weten waar ze aan toe zijn en werk dat doorgang kan vinden niet onnodig stil komt te liggen. Ook beschrijft het protocol de manier waarop werkzaamheden in huis veilig door kunnen gaan.

Overheidsaanbestedingen gaan door

Overheidsaanbestedingen van Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf blijven doorlopen; ook met andere grote opdrachtgevers worden hierover afspraken gemaakt. Daarnaast blijven provincies, waterschappen en gemeenten vergunningen verlenen, zodat orderportefeuilles gevuld blijven en werknemers hun baan behouden.

Mocht er door de coronacrisis vertraging in de bouw ontstaan, dan stellen Rijksopdrachtgevers zich coulant op bij contractueel opgenomen boeteclausules. Ook met andere opdrachtgevers zoals corporaties en netbeheerders wordt dit besproken.

Sector ondersteunen

Het Rijk en de bouw- en techniekbranche blijven investeren in bouw- en verduurzamingsopgaven voor de toekomst. Het is immers van groot maatschappelijk belang dat de sector, zodra de coronacrisis dit weer toestaat, op volle slagkracht verder kan. Voor ondersteuningen zorgen de woningbouwimpuls, regionale woondeals, innovatiesubsidies en subsidiemiddelen voor versnelling en opschaling in de renovatieopgave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer