Ga naar hoofdinhoud

Afstudeerproject kruishoutverbinding

Na zijn bachelor diploma Architectuur in Milaan studeerde Italiaan Daniele Tanzi af in Architectuur aan de TU Delft. Daarnaast volgde hij er de masteropleiding Bouwtechnologie. Zijn afstudeerontwerp Cross Timber Joint (kruishoutverbinding) is zowel idealistisch als uitvoerbaar. Over dit onderwerp houdt hij een pitch op de Houtdag op 15 november aanstaande.

Tanzi: ‘Veel houtconstructies krijgen stabiliteit door de verbinding met stijve vloerpanelen. Daarom wilde ik een volledig houten kolom-liggerstructuur ontwerpen, onafhankelijk van tussenvloeren. Het modulaire bouwsysteem is eenvoudig uit te breiden. Bovendien kan het, inclusief de gevel, volledig worden gedemonteerd en hergebruikt.’

Vernuft

Het vernuft van het constructieontwerp zit ‘m in de uitwerking van de kolom. De vorm van de kruishoutverbinding lijkt afgekeken van de natuur: een abstracte boom, geworteld in de grond met een slanke stam en een vertakkende kruin. De aansluiting op de vloer, de volgende kolom en de balken is voorgevormd. Net als lego passen de onderdelen op één manier in elkaar en is de structuur eindeloos uit te breiden. Het zwaarst belaste deel tussen een ligger en een kolom is de plaats waar ze op elkaar aansluiten. Deze overgang van het verticale naar het horizontale bouwdeel is in dit ontwerp onderdeel van de kolom. Daarom is de knoop juist sterk waar andere oplossingen kwetsbaar zijn.

Twee hoofdelementen

Het ontwerp heeft een prefab uitvoering in hout zonder stalen verbindingsmiddelen. Een kolom is verdeeld in twee hoofdelementen die kruiselings in elkaar worden geschoven. Een nauwkeurig passend houten plateau boven op iedere kolom voorkomt rotatie en maakt het geheel stijf. De constructieve houtverbinding is van kruislaaghout (vuren). Dit materiaal is sterk in meer richtingen, omdat het minimaal drie kruiselings ten opzichte van elkaar gelijmde lamellen bevat. Het is brandvertragend behandeld. 

Afstudeerproject kruishoutverbinding 2

In ontwikkeling

Eerst was het héle systeem bedacht in kruislaagvuren. Na verdere studie bleek een combinatie met delen uit een paneel waarvan de houtvezels in dezelfde richting zijn gelijmd, beter geschikt. De voet van de kolom en de kop waar de meeste krachten samenkomen, zijn van kruislaaghout, het rechte deel van het lijf van kolom en liggers kunnen van Kerto-S (Straight) of gelamineerd hout zijn. Het ontwerp is nog volop in ontwikkeling. Er is een patent op aangevraagd en samen met een ingenieursbureau optimaliseert Tanzi het systeem voor de praktijk (woningen, kantoren, vrijstaande structuur.

Informatie en aanmelding

Het resultaat is zowel praktisch als esthetisch. Om deze redenen is er interesse vanuit de praktijk de kruishoutverbinding uit te voeren. In nummer 7/2018 van Het Houtblad staat een uitgebreider artikel. Voor informatie en aanmelding Houtdag 2018

Afstudeerproject kruishoutverbinding 3

Fotobijschriften

A. Waarom geen voedselmuseum op het Marineterrein in Amsterdam? 
B. V.l.n.r.: gevingerlast verbindingstuk tussen kolom en ligger; twee elementen worden één en verbinding met de grondplaat – stalen verbindingsmiddelen komen nergens te pas; los verbindingselement dat voor de stijfheid zorgt; de constructie wordt met houten pennen aan elkaar vastgezet. 
C. Model kruishoutverbinding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer