Ga naar hoofdinhoud

Agrarisch hout opnieuw inzetten

Van den Berg Hardhout in Lopik is één van de deelnemers aan het nieuwe project ‘Circulaire toekomst voor vrijkomende bebouwing (VAB)’. Daarbij krijgen onderdelen van vrij gekomen stallen en boerderijen een tweede leven in plaats van dat ze eindigen in de verbrandingsoven of stortplaats.

De komende jaren komen er vele vierkante meters aan agrarische bebouwing vrij. Veel losse onderdelen van deze boerderijen en stallen zijn geschikt voor hergebruik. Het project ‘Circulaire toekomst voor vrijkomende bebouwing (VAB)’ wil de sloop van die agrarische bebouwing in specifiek de regio Foodvalley en Amersfoort economisch aantrekkelijk en duurzaam maken.

Het streven is dat minstens 50% van de vrijgekomen materialen terugkomt in een nieuwe, circulair gebouwde agrarische stal of een andere nieuwe bestemming krijgt. De materialen en grondstoffen worden ‘gerefurbished’ bij lokale ondernemingen of verhandeld via de online marktplaats van stichting Insert.

Hardhouten elementen voor buiten

Enkele van de projectpartners zijn de gemeente Barneveld, Rabobank Gelderse Vallei, Ingenieursbureau BOOT, Stichting Insert en Van den Berg Hardhout. Laatstgenoemde zorgt er bijvoorbeeld voor dat hardhouten elementen terugkomen als vlonder, tuinhek of ander schoon, rustiek houten element voor buitentoepassingen.

Foto: Hekwerk van onder andere curupay en azobé, door Van den Berg Hardhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer