Ga naar hoofdinhoud

Akoestisch mycelium paneelsysteem Foresta

Akoestisch myceliumpaneelsysteem Foresta

In samenwerking met het Italiaanse bio-designbureau Mogu ontwikkelde Arup een akoestisch mycelium paneelsysteem. Het systeem bestaat uit panelen opgebouwd uit akoestische modules. Deze modules zijn volledig vervaardigd uit plantaardige materialen van schimmels. De schimmels zijn weer gekweekt met behulp van landbouwafval uit de textielindustrie. Een framewerk van regionaal beukenhout ondersteunt het geheel.

Deze champignonculturen combineren en verbinden zich met de natuurlijke vezels. Na een laatste warmtebehandeling ontstaat er een duurzaam biocomposietmateriaal met bewezen geluidsabsorberende eigenschappen. Het uiteindelijke materiaal bevat daarnaast geen sporen, wat een gezonde en veilige omgeving bevordert. Bovendien zijn de panelen door het modulaire ontwerp naar eigen inzicht aan te passen in kleur en textuur.

Duurzaamheid en akoestiek

De panelen zijn ontwikkeld om de akoestische kwaliteit in de werkruimte te verbeteren. Daarnaast slaat het systeem tijdens het groeiproces CO2 op omdat het mycelium de koolstof uit de natuurlijke substraten vasthoudt. Daarnaast is er voor dit productieproces minder energie nodig dan voor traditionele materialen.

Jan Wurm, Arup Research & Innovation Europe Leader, zegt: “In de gebouwde omgeving moeten we met de natuur samenwerken, niet tegenwerken. Het Foresta-systeem levert een bijdrage aan het bedrijfsleven bij de overgang naar een circulaire economie. Daarnaast leidt het ons weg van de ‘take-make-waste’-manier van werken.”

Verder benadrukt Jan Wurm dat dit systeem het mogelijk maakt kantoren op een duurzame manier in te richten tot prachtige werkruimtes voor samenwerking en interactie. “Het systeem levert een positieve bijdrage aan de verduurzaming van de bouwsector”, meent hij. “Een sector die een grote rol speelt bij de wereldwijde CO2-uitstoot en dringend aan verandering toe is”.

Serena Camere, Head of Products bij Mogu, voegt toe: “Het product is een belangrijke stap vooruit in onze missie om de natuur terug te brengen in de dagelijkse leefomgeving. Dit door de esthetiek van de akoestische panelen te combineren met de warmte van het materiaal hout. Een product dat van nature bij de mens past.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer