Ga naar hoofdinhoud

Amazone stoot meer CO2 uit dan het opneemt

Amazone stoot meer CO2 uit dan het opneemt

De website Joop van BNNVARA komt met een bericht over een internationaal team van wetenschappers dan een ernstige klimaatontwikkeling vaststelde. Na jarenlange metingen vanuit de lucht boven het Amazonegebied, concludeert het team dat een deel van het Amazone-regenwoud meer CO2 uitstoot dan het kan opnemen. Dit als gevolg van ontbossing en de klimaatcrisis. Het is de meest omvangrijke studie op dit gebied ooit. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Bosbranden

De metingen wijzen uit dat bosbranden voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de uitstoot. Een belangrijk deel daarvan is aangestoken om land vrij te maken voor de productie van soja. De nieuwe berekeningen betekenen een forse kentering in de klimaatcrisis. Dit omdat planten normaal ongeveer 2% meer CO2 opnemen dan ze uitstoten. Dit heeft sinds 1960 ongeveer 25% van de fossiele brandstofuitstoot gecompenseerd. Met deze uitkomst blijkt dit positieve effect echter niet meer te bestaan.

Regenproductie

Er is nog geen oorzaak gevonden voor het feit dat een deel van het woud meer CO2 uitstoot. Ook zonder bosbranden. De wetenschappers kenmerken de ontwikkeling als verontrustend en wijten het aan de ontbossing en branden die elk jaar de aangrenzende bosgebieden kwetsbaarder maken. Naast opname van CO2 produceren bomen namelijk ook een groot deel van de regen in het gebied. Minder bomen leidt dus automatisch tot meer ernstige droogte en hittegolven. En die leiden weer tot meer boomsterfte en bosbranden.

Export

Veel van het hout, rundvlees en soja uit de Amazone wordt vanuit Brazilië naar onder andere de Europese Unie geëxporteerd. Uit een rapport van het Wereldnatuurfonds bleek in april van dit jaar dat Nederlandse veeboeren opnieuw de grootste Europese vernietigers van tropisch bos zijn. Samen met Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Polen is Nederland zelfs verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing.

De vernietiging van het regenwoud heeft een vlucht genomen onder het bewind van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Bolsonaro opgeroepen de ontbossing volledig te stoppen. Tijdens de laatste klimaattop stelde de Braziliaanse president voor dat per 2030 te doen, maar alleen als hij daar van de VS 10 miljard dollar aan losgeld voor ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer