Ga naar hoofdinhoud

Ambacht in de praktijk

De stoomhoutzagerij in het Gelderse Wilp wordt na honderd jaar in oude luister hersteld. Voorzitter Ben Berends en oud-voorzitter Ties Bonekamp veranderen met behulp van ruim zestig vrijwilligers een locatie waar zwaluwen en criminelen bezit van hadden genomen, in een bruisende plek voor ambachtelijke houtbewerking

De Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk is in 2015 opgezet. Begin januari ging de restauratie van start van de zagerij, die begin jaren tachtig zijn deuren sloot. Het wordt een museale omgeving waar het
ambacht in de praktijk wordt teruggebracht en straks rondleidingen en demonstraties worden gegeven.

Nieuw- en verbouw

De houtzagerij is een gemeentelijk monument. De stichting gaat het oude kistengebouw, dat was afgebrand, in oude glorie herbouwen en voor plaatsing in een nieuw stoomgebouw is een oude stoommachine gekocht. Die wordt opgeknapt en gekoppeld aan een verticaalzaag, enkel voor het geven van demonstraties. In de nieuwbouw komt bovendien een horecavoorziening.

Productie

In de werkplaats wordt al gewerkt. Zo produceert de stichting bladen voor boomstamtafels, kaasplanken en kleinmeubilair. Ook worden er stammen verzaagd.

Foto: Ben Berends (links) en Ties Bonekamp.

Lees HIER het volledige artikel in Houtwereld nr. 5 van 17 april 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer