Ga naar hoofdinhoud

Amerikaans rood eiken verweven in poëtische installatie

Architectuurstudio Miralles Benedetta Tagliabue presenteert op de Biënnale in Venetië een installatie met onder meer Amerikaans rood eiken. Het concept van deze Weaving Architecture is gebaseerd op de weeftechniek.

Met het project wil men laten zien hoe een handmatige techniek zoals het weven van patronen openbare ruimtes kan ‘vermenselijken’. De poëtische installatie bestaat uit verschillende elementen die letterlijik en figuurlijk zijn aangekleed: een deel van de elementen is van Amerikaans rood eiken en een deel van staal.

Amerikaans rood eiken
Zowel in de elementen in Amerikaans rood eiken als die in staal is glasvezel in verschillende kleuren verweven. Dit vervaagt de grenzen van de installatie. Het weefpatroon dat zo ontstaat, doet denken aan traditionele Afrikaanse kleding en graffiti. De luifel biedt bescherming en schaduw en creëert een comfortabele halfopen ruimte.

Voor het project werkte Architectuurstudio Miralles Benedetta Tagliabue samen met AHEC, de American Hardwood Export Council. ‘Amerikaans rood eiken heeft niet alleen een minimale CO2-voetafdruk, maar is ook echt duurzaam,’ zegt Europees directeur David Venables van AHEC. ‘Het hout groeit in een veel hoge tempo dan het wordt gewonnen.’

Populair in Verenigde Staten en Azië
Hoewel het populair is in andere delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten en Azië, wordt Amerikaans rood eiken in Europa niet vaak gebruikt. Daar moet onder meer Weaving Architecture verandering in brengen. De installatie is tot en met 25 november te zien op de Biënnale van Venetië


Foto’s: Giovanni Nardi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer