Ga naar hoofdinhoud

Amerikaanse houtprijzen door het dak

In de Verenigde Staten zijn de prijzen van gezaagd hout dit jaar al met meer dan 100% gestegen. Daardoor is de markt uit balans. Het komt de Zweedse naaldhoutexport echter ten goede, hoewel de sterke koers van de Zweedse kroon een deel van de winst opeet.

Toen de corona-pandemie als een natte deken over de wereld ging liggen en landen in lockdown gingen, verminderden zagerijen hun productie en voorraden in de verwachting dat de vraag zou afnemen. Dat was een misrekening. De verkoop nam juist toe doordat mensen in al dan niet vrijwillige thuisquarantaine massaal aan de slag gingen met renovaties, uitbreidingen en andere projecten.

Tegelijkertijd werd de vraag – en dus ook de prijzen – ondersteund door lage rentetarieven. Dat leidde tot een versneld herstel in de nieuwbouw. “In het tweede kwartaal waren er duidelijke aanwijzingen dat de vele werkzaamheden in en om het huis de vraag naar naaldhout stimuleerden. Op verschillende plaatsen in Europa was er een tekort aan goederen en daardoor stegen de prijzen”, zegt Christian Nielsen, marktanalist bij Skogsindustrierna.

Kansen voor Zweden

Op de Chicago Commodity Exchange steeg de prijs van gezaagd hout dit jaar tot dusver met 104% tot een nieuw record van $ 828 per board feet.
“Doordat Canadese zagerijen, die grote leveranciers zijn aan de Verenigde Staten, hun productie verminderden, ontstond er krapte. Dit resulteerde in scherpe prijsstijgingen maar ook in grotere exportmogelijkheden voor Europese producenten”, aldus Nielsen.
Hij voegt eraan toe dat op dit moment alle Canadese zagerijen weer op volle capaciteit produceren.

Zweedse zagerijen exporteren ongeveer 70% van hun productie. De helft blijft binnen Europa, waar het Verenigd Koninkrijk de grootste afnemer is. Vanwege de coronacrisis viel de Britse vraag echter fors terug, terwijl de export naar China en de Verenigde Staten toenam. In mei groeide de vraag naar gezaagd en geschaafd hout in de VS met ongeveer 100%. “Zelfs in juni was de vraag ongewoon groot en het ziet er zelfs vandaag nog positief uit”, zegt Christian Nielsen.

Volatiliteit

Zweedse producenten profiteerden van de relatief milde coronabeperkingen in eigen land en konden meer naaldhout op de wereldmarkt zetten. Weliswaar betaalden ze minder voor hun stammen, maar aan de afzetkant hadden ze het nadeel van de sterke koers van de Zweedse kroon ten opzichte van de dollar.

Het Zweedse SCA is een belangrijke leverancier aan de Amerikaanse hout- en bouwmaterialengigant Home Depot. “Tijdens het voorjaar en de zomer was er sprake van een zeldzaam hoge volatiliteit in de prijzen van gezaagde houtproducten. En op dit moment zien we een scherpe prijsstijging in de VS”, bevestigt Björn Lyngfelt, communicatiedirecteur van SCA.

Corona-effecten

Hij voegt eraan toe dat niet alleen corona de productiedaling bij de Canadese zagerijen heeft beïnvloed, maar ook de schorskeverplaag in het westen van Canada.
In Europa is een duidelijker corona-effect zichtbaar. Lyngfelt: “Daar zijn we van een nogal onrustige situatie in het vroege voorjaar gegaan naar – tijdens het laatste deel van de lente en zomer – een toename van de vraag, vooral vanuit de bouwmaterialenhandel.”

(foto: SCA)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer