Ga naar hoofdinhoud

Appartementen in hybride houtbouw voor techologiestad

In Berlin-Adlershof worden drie energiezuinige appartementengebouwen gebouwd in hout. Dit hybride project Urbaner Holzbau is een ontwerp van Kaden+Lager uit Berlijn.

Het project bestaat uit drie vierkante appartementengebouwen van 16,2 bij 16,2 m met vier verdiepingen en een ondergrondse verdieping met kelders. Het gaat om 42 wooneenheden met een-, twee-, drie- en vierkamerappartementen. Ze hebben een terras, balkon of dakterras. De gebouwen staan 45 graden ten opzichte van elkaar gedraaid.

Technologiestad Adlershof
In elke gebouw zijn vijf drempelloze twee- en vierkamerappartementen. Op de derde en vierde verdieping komt een maisonnette. Veertien appartementen zijn gelijkvloers.

De appartementen komen in techologiestad Berlin Adlershof, in een nieuw stadsdeel: Wohnen am Campus. Er zijn uitstekende verbindingen naar de luchthaven en de stad. Het stadsdeel grenst daarnaast aan een natuurgebied. Er zijn voorzieningen aanwezig, zoals scholen en kinderopvang, winkels en zorg. 

Prefab
De gebouwen krijgen een houtconstructie, de trappenhuizen een betonconstructie. De vloeren bestaan uit staal-betonelementen; de buitenwanden uit houtskeletbouwelementen, die samen met het betonnen trappenhuis voor de krachtsafdracht en stijfheid zorgen. De prefab hsb-elementen worden geplaatst op het metselwerk van de begane grond.

Gevelbekleding
Op de begane grond na worden de gevels bekleed met voorvergrijsd hout: verticaal rabat met halfhoutse overlap. De begane grond en de entree worden voorzien van donkergrijs pleisterwerk. Ter verlevendiging van het gevelbeeld springen de begane grond en de derde verdieping uit. Bij dit project gebruiken de bouwpartners BIM om de informatie-uitwisseling te verbeteren, geven de architecten van Kaden+Lager aan.  

Beeld: Kaden+Lager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer