Ga naar hoofdinhoud

Architecten in de strijd tegen klimaatverandering

Architecten spelen een sleutelrol pelen een sleutelrol in het tegengaan van klimaatverandering.

‘Bouw- en constructiewerkzaamheden zijn verantwoordelijk voor 39% van de energiegerelateerde CO2-uitstoot.’ Dit vertelde architect Pablo van der Lugt tijdens het webinar Tomorrow’s Timber Talk, dat georganiseerd werd door PEFC. Hij meent dan ook dat architecten en mensen die werkzaam zijn in de bouwsector, de macht hebben om dit te veranderen. Sterker nog: ze spelen een sleutelrol in het tegengaan van klimaatverandering door over te schakelen op duurzaam bouwen.

Beton en staal behoren tot de meest gebruikte bouwmaterialen. Maar ze stoten grote hoeveelheden koolstof uit. ‘Het wereldwijde gebruik van beton veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan een land als India, legt architect ‘Van der Lugt uit. ‘En dat terwijl er een duurzaam alternatief is voor koolstofintensieve bouwmaterialen. Het groeit in onze bossen en heet hout.’

‘Door met hout te bouwen, kunnen we de CO2-uitstoot van een gebouw tot 60% verminderen’, vult Paul Jarquin, president van REI Habitat, aan. ‘Dit is echt een gamechanger.’

Hout versus andere bouwmaterialen

Terwijl andere bouwmaterialen CO2 uitstoten, doet hout het tegenovergestelde. Bomen nemen CO2 op tijdens het groeien en slaan het op als koolstof in hun biomassa. Waar het blijft en ook nadat de bomen zijn gekapt.

Nadat een boom volwassen is geworden, vertraagt de koolstofvastleggingssnelheid. Om de maximale hoeveelheid CO2 te kunnen opnemen, is het daarom belangrijk bomen in hun vroegrijpe fase duurzaam te oogsten. Vervolgens is vervanging door nieuwe bomen noodzakelijk. Hierdoor kan een bos de maximale hoeveelheid CO2 opnemen.

Duurzaam beheerd

Het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen in de bouw draagt bij aan duurzame gebouwen. Het helpt echter ook om onze lucht te zuiveren en klimaatverandering tegen te gaan. Pablo van der Lugt geeft aan: ‘Hout kan één ton CO2 per m3 insluiten. Bovendien voorkomt het vervangen van één ton beton of staal door één ton hout de uitstoot van 1,5 ton CO2.’

PEFC certificering

Het gebruik van hout in de bouw mag niet ten koste gaan van de gezondheid van het bos. Daarom is de PEFC-certificering in het leven geroepen. Deze certificering geeft de zekerheid dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Door middel van PEFC-projectcertificering kunnen bouwers hun beslissing om te bouwen met PEFC-gecertificeerd hout aantonen.

Bent u geïnteresseerd in duurzame architectuur met gecertificeerd hout? PEFC sponsort een prijs op het World Architecture Festival (WAF). De prijs voor het beste gebruik van gecertificeerd hout, beloont architecten voor het gebruik van gecertificeerd hout voor uitstekende constructies. Binnenkort presenteert PEFC de projecten op de shortlist van dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer