Ga naar hoofdinhoud

Architectenbranche groeit dankzij private sector

De omzet van architectenbureaus is in 2017 gegroeid met 6,6%. Dit blijkt uit cijfers van branchevereniging BNA. De vraag naar woningen en kantoren is de voornaamste aanjager van deze groei.

De groei in de private sector wordt niet gedeeld door andere sectoren. Publieke investeringen in scholen, gezondheidszorg, sport en recreatie vertoonden geen groei, maar een afname. De BNA roept overheden daarom op zich weer actiever op te stellen als opdrachtgever en regisseur bij maatschappelijke en ruimtelijke opgaven.

‘Een sterke markt vraagt om een sterke overheid’

BNA-directeur Fred Schoorl: ‘Met het oog op de dalende publieke omzet en het belang van ruimtelijke kwaliteit bij opgaven als genoeg betaalbare woonruimte, klimaatadaptatie en energietransitie, roept de BNA het Rijk, provincies en lokale overheden op zich weer actiever op te stellen als opdrachtgever en regisseur.’

Volgens Schoorl is de te vaak onnodige vertraging als het gaat om bestemmingsplannen en de vergunningverlening. ‘Een sterke markt vraagt om een sterke overheid als hoeder en aanjager van het ruimtelijke kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de openbare ruimte en publieke gebouwen’, aldus Schoorl.

Grafiek---Benchmark-2017--Verdeling-netto-omzet-naar-sector
Verdeling netto omzet naar sector (in %) – Illustratie: BNA

 

Groei omzet en werkgelegenheid

De totale brancheomzet groeide in 2017 met 6.6% naar ongeveer € 996 miljoen. De architectenbranche biedt werk aan ongeveer 11.300 mensen. Zij zijn minder vaak parttime gaan werken, wat erop duidt dat de beschikbare capaciteit bij bureaus beter wordt benut en architecten weer vaker in voltijd werken.

Private groei bij publieke krimp

Vooral de omzet uit woningen en kantoren is gestegen. Particulieren blijven de belangrijkste opdrachtgevers. Het bedrijfsleven komt op een tweede plaats. Ook het omzetaandeel van corporaties, projectontwikkelaars en particulieren nam toe. De omzet vanuit de overheid en de gezondheidszorg liet een daling zien.

Krappere arbeidsmarkt

De personeelskosten bij bureaus zijn toegenomen. Er is een opvallende groei te zien in het aandeel inhuurkrachten bij bureaus. Dit aandeel steeg in 2017 van 7% naar 14%. Redenen hiervoor zijn de noodzakelijke flexibiliteit bij projecten, de krapte op de arbeidsmarkt en het toegenomen aantal zzp-architecten. Deze ontwikkelingen leiden tot een stijging het gemiddelde honorarium van bureaus door opdrachtgevers.

Verwachtingen voor 2019

Voor het vierde kwartaal van 2018 zijn de prognoses van bureaus behoudend. Voor 2019 is hun verwachting relatief optimistisch. Een aanzienlijk aandeel van de bureaus verwacht een omzetstijging en een groei van aantal nieuwe opdrachten. Belemmeringen die zij daarbij ervaren zijn vooral de stijging van de bouwkosten, trage besluitvorming en een tekort aan medewerkers.

Bron: BNA Benchmark Jaarcijfers 2017 en Conjunctuurmeting najaar 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer