Ga naar hoofdinhoud

Arnhem bouwt 77 energieneutrale woningen

Eind januari worden de projectovereenkomsten ondertekend voor 77 energieneutrale woningen in de nieuwe ecowijk De Kiem in Arnhem. Daar zijn tien bouwteams bij betrokken.

Zes van de tien bouwteams gaan hun woningen in De Kiem realiseren: TinyFlex, De Ideale Woning, Flexus, E+ Wonen, Bo Gro en het Rode Trap Huis. Vier teams bouwen nog niet: Puur Natuur, I-Cocon, De Vier Jaargetijden en Altijd Lente. Het is nog niet bekend of deze woningen in een latere fase alsnog gebouwd worden.

Tien bouwteams
De tien bouwteams hebben in slechts drie maanden tijd op initiatief van de vereniging DNA (De Nieuwe Aanpak) in de Bouw levensvatbare duurzame woningen ontworpen waarvoor al tientallen gegadigden zijn. Binnen elk team is tenminste een daarvan lid van deze vereniging. Zes van de tien woningtypes worden in 2018 gebouwd. Er worden 27 woningen meer gepland dan de aanvankelijk 50 geplande.

Ecologische uitgangspunten
In ecowijk De Kiem praat de bewoner mee over zijn woning en over de wijk. De deelnemers hebben belangrijke ecologische uitgangspunten bepaald. Er is ook een bewonersvereniging die al informeel actief is. Doel van de vereniging is de maximale ecologische ambitie van de wijk te realiseren. DNA werkte eerder met de gemeente Arnhem samen in een EU-project om energieneutraal bouwen in de regio te stimuleren.

Houtskeletbouw
Voor de woningen zijn vaak natuurlijke materialen gekozen, waaronder hout. Zo wordt De Ideale Woning opgebouwd uit houtskeletbouwelementen die met houtvezel worden geïsoleerd. Ook de Rode Trap wordt gebouwd in houtskelet. De voor- en achterkant krijgen gevelbekleding van verduurzaamd hout. Bij Flexus kunnen de bewoners kiezen voor houten gevelbekleding.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer