Ga naar hoofdinhoud

ATIBT staat op tegen illegaal hout

De federatie ATIBT roept de NVWA en andere bevoegde nationale autoriteiten op om hun controles op te voeren. Ze moeten bedrijven die hout van dubieuze oorsprong importeren, daarop aanspreken. Alleen dan kan de handel in illegaal gekapt hout stoppen.

Volgens de ATIBT maakt de import van illegaal hout in Europa plotseling een comeback. “Er wordt wereldwijd te veel illegaal hout verkocht, ook in Europa. Dit brengt ernstige schade toe aan een industrie die al meer dan twee decennia streeft naar duurzaam beheer. Het vormt vooral oneerlijke concurrentie voor duurzaam en legaal gecertificeerde bedrijven.”

“Daarnaast beschadigt illegale houtkap vaak het bos”, aldus de internationale technische vereniging voor tropisch hout.

Interpol, douane en havens

De Europese Houtverordening (EUTR) blijkt niet te zijn opgewassen tegen sommige spelers die ongestraft illegaal opereren. “Het monitoringsysteem van de EUTR werkt niet door te weinig kennis van onze sector en een groot gebrek aan middelen”, meent de ATIBT. “De bevoegde nationale autoriteiten moeten meer gaan controleren op naleving van de EUTR. En daarbij nauwer samenwerken met Interpol, douane en havens.”

Lees ook: Meningen welkom over EUTR en FLEGT

Lees ook: Project mikt op betere naleving EUTR

(foto: mytropicaltimber.org)

3 reacties op “ATIBT staat op tegen illegaal hout

 • Martin

  Efficiënte aanpak zal vooral in het (corrupte) land van oorsprong uitgevoerd moeten worden om stappen te maken, zodat de stammen überhaupt niet gekapt en vermarkt kunnen worden. Politiek-technisch gezien een uitdaging.

 • Blame and shame toepassen???

 • Door recente informatie snap ik de ATIBT.

  In Frankrijk zijn er importeurs die genoegen nemen met alleen een export-transportlicentie! Weten dus niet waar de oorsprong ligt!

  Een dergelijke onderbouwing zou in BE/DE/NL/UK niet mogelijk zijn. Maar de statement dat alleen ‘gecertificeerd’ aantoonbaar legaal is, is een manco aan kennis bij de ATIBT. Er zijn genoeg bewijzen dat illegaal gecertificeerd hout ook bestaat.

  Tevens sluit dit boseigenaren van minder dan 50.000 hectare uit. Want voor deze groep is certificering financieel niet haalbaar. Met als gevolg dat deze percelen ontbost kunnen worden, bij een manco aan vraag naar ongecertificeerd hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer