Ga naar hoofdinhoud

Avolare in het gedrang

Architect Daan Bruggink neemt het op voor wildopvang Avolare. Het door hem ontworpen nieuwbouwplan in Doorwerth, dat volledig wordt opgetrokken uit en afgewerkt met hout, dreigt de dupe te worden van de stikstof-uitspraak.

De Raad van State oordeelde op 29 mei dat de overheid de natuur onvoldoende heeft beschermd doordat er in Nederland te gemakkelijk uitbreidingen zijn toegestaan van stallen, snelwegen, dijkverzwaringen en industrieterreinen. Met als resultaat dat bouwprojecten stilvallen omdat ontheffingen worden ingetrokken of niet verleend.

Ook natuurbevorderende projecten komen in een lastig parket. Eerder dit jaar werd de Omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de Wildopvang Avolare in Doorwerth. Deze stichting met ANBI-status gaat jaarlijks 6.000 wilde dieren die ziek of verwond zijn, opvangen, revalideren en rehabiliteren om ze vervolgens weer uit te zetten. Educatie, verspreiden en verzamelen van kennis en het beschermen van de natuur vormen de missie van Avolare.

Het door ORGA Architect ontworpen project bevat innovatieve en moderne oplossingen, en is ecologisch en circulair van opzet. Het gebouw is volledig in hout ontworpen en wordt energieleverend. “In het nieuwe gebouw komen diverse diervriendelijke oplossingen, nestkasten en groen. Gedurende het traject van vergunningen, ontheffingen en sloop is er heel bewust met de natuur omgegaan, dat gebeurt ook tijdens de bouw. Aanwezige soorten zijn gemitigeerd en worden gemonitord. Voor een wildopvang is het belang van natuurbescherming uiteraard evident, tijdens zowel de realisatie als tijdens de exploitatie. Tijdens de exploitatie zal er dan ook geen toename van stikstof op de omgeving zijn”, licht Daan Bruggink toe.

De nieuwbouw ligt, gezien zijn functie, naast een Natura 2000-gebied. “Dit bijzondere natuurproject stagneert omdat het meegezogen dreigt te worden met projecten als uitbreiding van snelwegen, stallen en een Grand Prix-circuit”, zo trekt Bruggink aan de bel. “De Omgevingsvergunning is verleend, de bestaande opstallen zijn reeds gesloopt en de start van de bouw staat gepland voor oktober 2019. Door de stikstof-uitspraak dreigt de bouw van Avolare in het gedrang te komen.”

(foto: Wildopvang Avolare)

Eén reactie op “Avolare in het gedrang

  • Job Anneveldt

    Wie heeft hier zitten slapen? Nieuwe normen, wetten en regels komen niet uit de lucht vallen en hebben ooit als ontwerp voor kritiekgeving ter inzage gelegen. Is de definitieve vorm in overeenstemming met het ontwerp of heeft iemand hieraan liggen sleutelen? Ik zou zeggen: kijk eens naar het ontwerp en wat hiermee gebeurd is. Dit is belangrijker dan naar de rechter te stappen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer