Ga naar hoofdinhoud

Award voor circulaire houtketens

De provincie Noord-Holland en dr2 New Economy hebben één van de twee Circular Awards 2020 in de wacht gesleept voor hun inzet voor circulaire houtketens.

De Circular Awards 2020 zijn gewonnen door Schijvens (categorie Business) en de provincie Noord-Holland (categorie Public). Uit 121 inzendingen kregen zij deze week de meeste stemmen van twee vakjury’s en het publiek van de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Den Haag.

Rekenmodel en proefprojecten

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er jaarlijks voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar. De provincie Noord-Holland ontwikkelde samen met dr2 New Economy een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

Ga ontwerpen met hout!

De jury roemt dit project als mooi voorbeeld. Juryvoorzitter Louise Vet: “Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in bijvoorbeeld de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar gemaakt voor hergebruik. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!”

(foto: dr2 New Economy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer