Ga naar hoofdinhoud

Award voor toekomstig woongebouw Robin Wood

Woongebouw Robin Wood heeft een WAF Award gewonnen op het internationale World Architecture Festival in Lissabon. Dit terwijl het nog gebouwd moet worden. Robin Wood is modulair, prefab gebouwd in massief hout.

Uit alle inzendingen van over de hele wereld werd Robin Wood met 165 woningen in de categorie ‘WAF Future Project – Residential’ verkozen tot beste toekomstig woongebouw.

De jury, bestaande uit gevestigde architecten, designers en critici, roemde het gebouw voor de combinatie van modulaire houtbouw met veel aandacht voor het ontstaan van een gemixte, levendige community in een ‘urban village’.

Dat het gebouw veel flexibiliteit kent, een hoog duurzaamheidsniveau heeft én van ontwerp tot beheer een sterke branding heeft, werd alom gewaardeerd.

Betaalbaar houten stadsblok

Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam komt het project; het duurzaamste, betaalbare houten stadsblok in Nederland voor het middenhuursegment, aldus de initiatiefnemers. Er komen 165 flexibel indeelbare woningen voor een brede doelgroep. Van betaalbare middenhuur woningen tot vrijesectorwoningen voor grotere gezinnen en woonwerkwoningen.

De indelingen zijn flexibel aanpasbaar, waardoor de levensduur van het gebouw wordt verlengd en woningen veranderen met de bewoners.

Robin Wood

Modulaire houtbouw

Met Robin willen Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en MaMa Pioneers vol inzetten op industriële schaal vervaardigde modulaire houtbouw als oplossing voor de crisis op de woningmarkt en klimaatverandering. Marc Koehler Architects en ANA architecten tekenen voor het ontwerp. De oplevering staat gepland voor 2024.

‘Het ontwerpen met houten modulaire elementen stelt ons in staat om te profiteren van ontwerpefficiëntie en schaalvoordeel, terwijl het concept continu verbeterd wordt. Robin Wood is voor mij een schoolvoorbeeld van de nieuwe samenleving. Dat dit door het gerenommeerde WAF wordt erkend met een award is een kroon op onze gezamenlijke inspanning.’

Tiny forest voor Robin Wood

‘Met dit project zetten we de volgende stap in duurzame, modulaire en betaalbare woningbouw. Robin Wood laat zien dat deze ambitie goed samengaat met een grote variatie in flexibele, kwalitatieve woningen, een Tiny Forest en hoogwaardige collectieve ruimtes voor alle gebruikers. Dat het pand er nog niet staat, maar wel nu al in de prijzen valt, zegt iets over ons ambitieniveau.’

Lees ook:

Robin Wood krijgt eigen tiny forest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer