Ga naar hoofdinhoud

Basis voor houten Kozijn van de Toekomst

TNO en FSC Nederland werken aan een project om houten kozijnen nog duurzamer toe te passen in de woningbouw. Het Kozijn van de Toekomst moet niet alleen voldoen aan huidige eisen, maar vooral aansluiten op toekomstige ontwikkelingen en kansen. Ketenpartners vanuit de houtindustrie, bouw en opdrachtgevers werken actief mee aan het project. Op 3 december worden de eerste ideeën gepresenteerd en besproken.

Het Kozijn van de Toekomst moet inhaken op trends als de reductie van CO2-uitstoot, minder milieu-impact, circulair bouwen en samenwerking in de keten. “Houten kozijnen worden echter al tientallen jaren op vrijwel dezelfde manier geproduceerd. Er is behoefte aan verbetering van isolatie en ventilatie, vermindering van onderhoud en aan een flexibeler ontwerp dat 100% demontabiliteit en hergebruik mogelijk maakt”, stelt FSC Nederland.

Werksessies

Vorige maand namen FSC Nederland, TNO en de ketenpartners deel aan drie werksessies. Centrum Hout weet te melden dat de sessie Circulariteit zich focuste op de CO2-impact, U-waarde, randvoorwaarden, primaire wetgeving en materiaalkeuzes. Ander onderwerp was de vraag of we terug mogen naar de primaire eisen (wetgeving en Bouwbesluit) in plaats van private regelgeving (KOMO, BRL’s, KVT)?

De sessie Ontwerp en Fabricage bracht wensen en mogelijkheden in kaart van modulaire opbouw, industrialisatie/prefab, slim kozijn, soorten toepassingen en robotisering in de bouw en fabriek.
In de sessie Co-makership en Beheer kwamen onderhoud/gedrag gedurende de levensduur, total cost of ownership TCA, life cycle costing LCC, businessmodellen en garanties aan de orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer