Ga naar hoofdinhoud

Beleggen in hout interessanter

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat hout langer meegaat en maken dit materiaal veelzijdiger in gebruik. Houtbedrijven zijn daardoor een nog interessantere belegging, concludeert de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management.

Pictet stelt dat nieuwe technologieën hout sterker en net zo brandwerend als metaal maken, waardoor het nog beter bruikbaar is als bouwmateriaal. Bovendien vermindert elke kubieke meter hout die wordt gebruikt als vervanging voor staal of aluminium, de CO2-uitstoot in de atmosfeer met gemiddeld 0,9 ton.

Ten aanzien van de verkoop van kruislings verlijmd hout (CLT) voor de houtbouw verwacht Pictet een groei van 670 miljoen dollar nu naar 2,3 miljard dollar in 2025, een jaarlijkse aanwas van 15%.

Groei wordt ook voorzien voor producenten van innovatieve textielvezels van bewerkte of opgeloste houtpulp voor onder meer viscose en de natuurlijke kunstvezel Tencel. Deze markt breidt zich tussen 2017 en 2022 uit met vermoedelijk 5 à 6% per jaar.

Pictet constateert verder dat xylitol, een zoetstof die wordt gewonnen uit geraffineerde houtvezels, aan populariteit wint omdat meer mensen behoefte hebben aan suikervrije producten. De verkoop van xylitol kan wel eens groeien van 115 miljoen dollar in 2014 naar 1 miljard dollar in 2023.

Dit artikel verscheen eerder in Houtwereld nr. 11 (7 juni 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

2 reacties op “Beleggen in hout interessanter

 • Geert van Dijk

  Mooi verhaal!
  Ik grap het al jaren: er komen steeds méér mensen en steeds mínder bos… Dat wil zeggen: houtprijzen hebben niet de neiging om over langere termijn te gaan dalen, denk ik.
  De ironie: als je – zoals ik – een mooie voorraad in je houthandelsbedrijf hebt en iets wilt financieren, dan geeft de bank geen kwartje voor die voorraad. Helemaal NIETS.
  🙂 their loss. Ik bedenk wel wat anders.

 • h liedekerken

  mee eens Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer