Ga naar hoofdinhoud

Beleggers zoeken rendement in bossen

De zoektocht naar rendement leidt steeds meer beleggers van de gebaande paden af: het bos in. Dit constateert Fondsnieuws.nl.

Vermogensbeheerder GMO in Boston wees recent in een rendementsprognose voor de komende zeven jaar op de relatief sterke vooruitzichten voor de beleggingscategorie gezaagd hout. GMO verwacht een jaarrendement van 4,3 procent voor ‘timber’. 

Gezaagd hout zou gelden als een relatief veilige belegging en als hedge tegen inflatie. Jeremy Grantham, de mede-oprichter en hoofdstrateeg van GMO, noemde timber ooit de ‘perfecte belegging’ voor iemand met een beleggingshorizon van 20 jaar of langer, aldus Fondsnieuws.nl. ‘Zolang de zon schijnt en de regen valt, groeien bomen’, aldus de beleggingsgoeroe.

Bij grote beleggers met een lange horizon, zoals pensioen-, universiteits- en staatsfondsen, is timber al lang geen onbekende meer in de portefeuille. Aanvankelijk belegden fondsen erin die kwamen uit landen waar bosbouw een grote bedrijfstak is, zoals Noord-Europese landen, Canada en de Verenigde Staten. Ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) ging beleggen in bomen. De eerste investering betrof 60 miljoen euro in Mozambique. Eerder waren pensioenfondsen voor Metaal- en Elektrotechniek (PME) en Zorg en Welzijn (PFZW) al overstag gegaan. PME had toen al, mede op advies van GMO, een kwart miljard euro belegd in voornamelijk Amerikaanse bossen.

Tijdens de kredietcrisis vertoonde de prijs van een bosareaal plots een veel grotere correlatie met andere beleggingscategorieën dan waar in de modellen vanuit gegaan was. Als grondstof voor bijvoorbeeld de bouw en de papierindustrie was hout opeens veel minder gevraagd. Ook ging de grondprijs samen met die van ander vastgoed onderuit.

Sinds de crisis hechten beleggers weer meer belang aan de liquiditeit van hun beleggingen, ofwel de snelheid waarmee ze iets weer van de hand kunnen doen. Dit werkte de opkomst van specifieke timber-indices en beursgenoteerde beleggingsfondsen in de hand.

Eén daarvan is Pictet Timber. Het fonds, dat deel uitmaakt van het FN Universe van meest geadviseerde fonden in Nederland, richt zich op de hele waardeketen van gezaagd hout: van bosbouwers zelf, tot bouwbedrijven en de papierindustrie.

Volgens Pictet Asset Management zijn de waarderingen in de sector gebaseerd op prijzen die nog 10 tot 30 procent ondergewaardeerd zijn ten opzichte van vergelijkbare private equity beleggingen.

Het timber-fonds is in de afgelopen twaalf maanden met ongeveer een derde gestegen. Dit jaar tot nu toe staat het op een plus van 5,2 procent. (bron: Fondsnieuws.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer