Ga naar hoofdinhoud

Beleidsbrief onafhankelijke monitoring

Onafhankelijke monitoring levert bijdrage aan het tegengaan van ontbossing

Ondanks tientallen jaren van inspanningen, gaan er in een alarmerend tempo bossen verloren, vooral in tropische landen. Dit feit verdient ieders aandacht aangezien bossen en bomen een essentiële bijdrage leveren aan zowel de mens als de planeet. Om de dreiging te verminderen, is het onder andere belangrijk dat er sprake is van ‘goed bestuur’. Alleen hiermee hebben de inspanningen om bossen te behouden kans van slagen.

Benadering burgermaatschappij

De afgelopen tien jaar heeft ook de burgermaatschappij haar steentje bijgedragen. Om bosbeheer te verbeteren, heeft zij ingezet op onafhankelijke monitoring (IM / independant monitoring) van de naleving van de wet. Deze benadering heeft de afgelopen tien jaar zijn sporen verdiend. Onder meer met de aanvulling van de bestaande maatregelen om bossen te handhaven en daarmee transparantie, objectiviteit en geloofwaardigheid te genereren. Ook dit laatste is belangrijk.

In de houtsector

De methode wint nu terrein als aanvulling op de beoordeling van de wettelijke naleving in de houtsector. Gebaseerd op ervaring in Centraal-Afrika, stelt een nieuwe EU REDD Facility-beleidsbrief, dat IM ook geschikt is andere overeenkomsten te beoordelen. De brief doelt op landen die grondstoffen producerenen toezeggingen hebben gedaan in het kader van ‘nul ontbossing’.

Alice Bisiaux, juridisch expert bij de EU REDD Facility, nodigt een ieder uit om deze brief te lezen. Hiermee is meer informatie te verkrijgen over de onafhankelijke monitoring in de bosbouwsector. Maar ook over hoe IM activiteiten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering ervan. Dit door geloofwaardige, robuuste en objectieve informatie over deze toezeggingen beschikbaar te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer