Ga naar hoofdinhoud

Belgische houtbranche wil heropstart economie

Belgische importeurs, handelaren en bewerkers van hout roepen, via hun branchevereniging Fedustria, in een open brief op tot politiek leiderschap ter voorkoming van ineenstorting van de economie en welvaart.

Fedustria verenigt de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie. Deze sector is goed voor een omzet van circa 10 miljard euro en biedt werk aan 38.000 mensen in meer dan 1.700 bedrijven.

In hun open brief geven de ondernemers aan bezorgd te zijn over de gezondheid van hun werknemers én van hun organisaties. Zij kampen al geruime tijd met grote omzetverliezen als gevolg van het wegvallen van de vraag en de sluiting van bijvoorbeeld woon- en interieurwinkels. Daarbovenop zijn er problemen in de toelevering van grondstoffen en de logistiek.

Dit resulteert in een hoge tijdelijke werkloosheid: in de meubelindustrie bedraagt die 72% en in de houtverwerkende industrie minstens 48%. Fedustria wijst op liquiditeitsproblemen die alsmaar moeilijker te overbruggen zijn. “Het water staat ons niet aan, maar vaak boven de lippen.”

Kredieten

De ondernemers verzoeken politici de economie snel weer op te starten, met naleving van de nodige veiligheidsvoorschriften. De tot op heden genomen overheidsmaatregelen volstaan volgens hen niet. Veel MKB-bedrijven hebben dringend overbruggingskredieten nodig, met voldoende lange terugbetalingstermijnen. Kredietaanvragen moeten correct en eerlijk door banken worden toegekend. Gepleit wordt voor een onafhankelijk meldpunt voor bedrijven waarvan het krediet geweigerd wordt. Ook kredietverzekeraars moeten de kredietlijnen openhouden, eventueel met steun van de overheid.

Ongelijke behandeling

Fedustria noemt het daarnaast onbegrijpelijk dat doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen heropenen, maar woon-, meubel- en keukenzaken niet. “Er is geen enkele objectieve reden voor deze ongelijke behandeling die bovendien tot oneerlijke concurrentie leidt.”

(foto: Decospan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer