Ga naar hoofdinhoud

BENG pakt goed uit voor houtskeletbouw

“De definitieve BENG-eisen zijn een overwinning voor houtskeletbouw”, zo stellen de Nederlandse Brancheorganisatie voor de Timmerindustrie (NBvT) en Centrum Hout.

Minister Ollongren maakte recent de definitieve eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) bekend. De eerste BENG-eis is aangescherpt en wordt gedifferentieerd bepaald, waarbij voor een tussenwoning een gebouw-gebonden energieverbruik van maximaal 55 kWh/m² per jaar gaat gelden. Voor lichte bouwmaterialen als hout is de BENG 1-eis gecorrigeerd met 5 kWh/m².jr. De ingangsdatum is bepaald op 1 juli 2020.

Veel kritiek

De in november 2018 gepubliceerde voorgenomen BENG-eisen leidden tot veel kritiek, want ze zouden geen vooruitgang betekenen ten opzichte van de huidige EPC-eis van 0,4. Ook de NBvT-sectie VHSB kwam in het geweer omdat tijdens het traject de BENG-eisen bleken te zijn gewijzigd in het nadeel van houtskeletbouw. Zo werd het voor lichte bouwmethoden lastig om te voldoen aan de eisen van BENG 1.

Twee rapporten brachten de bezwaren in beeld. Een coalitie van NBvT en andere belanghebbende partijen (zoals Bouwen met Staal) diende daarop via de internetconsultatie commentaar in. Aan de bezwaren is in de definitieve richtlijn nu tegemoetgekomen.

(foto: ScanaBouw)

Eén reactie op “BENG pakt goed uit voor houtskeletbouw

  • Fijn te horen dat we eindelijk eens wakker worden. We gebruik moeten gaan maken van een fijne warme deken om ons heen als basis. Een houtskelet met de juiste opbouw uiteraard, het is allemaal niet zo moeilijk. Met een dikke jas aan hoef je immers niet te rennen om warm te blijven. Pas dan kun je iedereen tevreden stellen door middels weinig energie de woning te verwarmen. Graag neem ik u mee om e.e.a. te laten ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer