Ga naar hoofdinhoud

Beperkte gevolgen BENG voor houten kozijnen

Per 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw in Nederland voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). In een blog schetst Kozijnenvanhout.nl wat deze nieuwe regelgeving voor gevolgen heeft voor houten kozijnen. De eisen draaien immers om het totaal van een pand, waarvan kozijnen slechts een onderdeel zijn.

BENG legt drie eisen rondom de energieprestatie vast en vervangt daarmee de huidige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De nieuwe toetsingsmethode NTA 8800 voegt de vele verschillende normeringen rondom de energieprestatie van een gebouw samen.

Zelfde prestatie-eisen

Hoewel de BENG-eisen gaan over de energieprestatie van een volledige woning of gebouw, worden met de invoering van BENG de minimale eisen voor kozijnen in het Bouwbesluit niet aangepast. De maximale U-waarde blijft dus staan op 1,65 W/m2·K. “Zeker in vergelijking met Nul op de Meter (NOM) – waar de U-waarde is vastgelegd op 0,8 – is dat geen strenge eis. Vanuit het oogpunt van kosten versus prestatie is ervoor gekozen om deze Bouwbesluit-eisen vooralsnog niet verder aan te scherpen”, aldus Kozijnenvanhout.nl.

Oververhitting

Hoewel de prestatie-eisen gelijk blijven, zijn timmerfabrikanten druk bezig met innovaties vanwege de – gelijktijdig met BENG – invoering van TOjuli, die oververhitting in de zomerperiode bij woningen wil tegengaan. Eén van de huidige productontwikkelingen is zomernachtventilatie. Op die manier helpen houten kozijnen om huizen ’s nachts te ventileren, terwijl ze toch inbraakwerend blijven en insecten buiten de deur houden. Volgens Kozijnenvanhout.nl biedt dit nieuwe kansen voor de kozijnenbranche.

Lees HIER de blog op Kozijnenvanhout.nl

(foto: Kozijnenvanhout.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer