Ga naar hoofdinhoud

Berkentriplex in het nauw

Door allerlei omstandigheden staat de levering van berkentriplex en -multiplex onder druk. Importeurs melden vertragingen in de productie en het transport. Ook gaan de prijzen verder omhoog.

Het tweede kwartaal van dit jaar ziet er niet best uit voor producenten en importeurs van berkenplaten. Zo groeit het tekort aan ruwe grondstoffen. In Finland en Rusland belemmert de winter de kap van berkenstammen. Komende zomer is deze achterstand niet in te halen. Dat komt mede doordat kapbedrijven zich vooral toeleggen op de oogst van naaldhout, waar de markt fors voor wil betalen.

Doordat er minder berkenbomen worden geveld, wordt deze houtsoort steeds duurder. Triplexfabrieken betalen er al gemiddeld 30% meer voor. Daar komt bij dat ook lijm, nodig voor het verbinden van lagen berkenfineer, steeds meer kost.

Gehalveerd

Afgezien van hogere inkoopprijzen, hikken Europese producenten van berkenplaten het meest aan tegen het gebrek aan berkenstammen. Daardoor is hun productie zo goed als gehalveerd. Sommige fabrieken vrezen deze zomer helemaal niet meer aan rondhout te kunnen komen.

Op deze gespannen situatie doen slechte transportmogelijkheden er nog een schepje bovenop. Beschikbare vrachtwagens en schepen zijn zo goed als volgeboekt, wat de vervoerskosten verder opstuwt. Onder meer in de haventerminals van St. Petersburg wacht menig container met berkenplaten al een dikke maand op transport.

EU-onderzoek

De grote vraag vanuit de markt wordt bovendien opgezweept door het lopende antidumping-onderzoek door de EU. Dit richt zich op de import van té goedkope berkenplaten vanuit Rusland tussen half 2019 en half 2020. De resultaten van dit onderzoek en eventuele maatregelen worden medio mei verwacht.

Importeurs hebben te maken met vertragingen in de productie en het transport, en ook met prijsverhogingen. Veel fabrieken zijn minimaal tot en met april uitverkocht. Sommige accepteren tot juli geen nieuwe orders.

(foto: Woodstock Consortium)

Lees ook: EU onderzoekt dumping Russisch berkentriplex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer