Ga naar hoofdinhoud

Berkvens wint Circular Design Challenge 2021

Eind oktober is Berkvens Deursystemen uitgeroepen tot winnaar van de Circo Circular Design Challenge 2021. De jury baseerde haar oordeel op basis van het gebruik van innovatieve, duurzame materialen en productietechnieken voor deuren. Daarnaast riep Berkvens een take-backsysteem voor oude deuren in het leven.

De Circo Circular Design Challenge is georganiseerd door branchevereniging Koninklijke CBM voor producenten en leveranciers in de meubelindustrie. Hier hebben zij de mogelijkheid om aan te geven hoe zij aan de slag zijn met circulariteit.

Winnaar Berkvens oogstte veel lof over de impact die een bedrijf van deze omvang heeft wanneer het de circulaire plannen concretiseert. Joost Baerselman (hoofd productontwikkeling) meent: “Voor ons richtte de challenge zich enerzijds op een langere levens duur van producten. Daarnaast op het gebruik van duurzamere en minder milieubelastende materialen in het productieproces. Dat laatste vertaalde zich onder andere in de toepassing van een biobased decor als vervanging van HPL. Maar ook in nieuwe materialen en productietechnieken die volledig herbruikbaar en losneembaar zijn.”

Take back systeem

Het eerste aspect komt terug in een Take-back systeem voor oude deuren. Na inname pelt het bedrijf ze af, refurbisht de elementen en zet deze opnieuw in de markt. Dit bespaart veel grondstoffen en levert een significante impact. Vooral dit idee oogstte bij de vakjury veel lof. Niet alleen door de schaal waarop dit is uit te rollen, maar ook omdat er verregaand onderzoek is gedaan naar de retourstromen en het bedrijf in staat was een pragmatisch en realistisch plan op tafel te leggen.

De Circular Design Challenge bleek een goede manier voor Berkvens te zijn om kritisch te kijken naar de productie, het circulaire proces en potentiële verbeteringen. Hierin zijn ook externe partners betrokken. Het leverde bovendien nieuwe inzichten op en bracht hen in contact met andere partijen die tegen dezelfde uitdagingen aankijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer