Ga naar hoofdinhoud

Bevriezing maakt hout kevervrij

Houthandelaren die met houtworm te maken hebben, kunnen dit hout in de diepvries doen. SHR dook in de materie, om te kijken of bevriezing zich in de grote praktijk laat toepassen.

Aanleiding voor het onderzoek vormde een situatie bij H. Huyskamp’s Fijnhouthandel in Zwolle. Met veranderende kwaliteiten van het aangeboden eiken en het toenemende aandeel van spint, kwamen daar vaker ongenode gasten binnen. Het bedrijf kocht en installeerde vervolgens een grote vriescel en behandelde een partij eiken met actieve aantasting door de spinthoutkever.

Bevriezingsprotocol

Hoewel het experiment op zich goed verliep, leverde het ook vragen op. Bijvoorbeeld over de efficiëntie. Kan het proces korter? Met meer en dikker hout?
SHR bracht de interactie tussen bevriezing, houtworm en hout in kaart. Hoe reageren verschillende insectensoorten? Wat doet afkoeling met de houtkwaliteit? En wat is de relatie tussen verschillende dikten hout en mogelijke schade bij snelle ontdooiing? Ten slotte zette SHR de puntjes op de i van het bevriezingsprotocol.

Klik hier voor de complete digitale editie van Houtwereld nr. 13 van 30 oktober 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Foto: condenserend vocht op proefstukken (SHR).

Lees ook: Feest bij Huyskamp’s Fijnhouthandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer