Ga naar hoofdinhoud

BIM ILS voor houten kozijnen

De BIM basis informatieleveringsspecificatie (BIM basis ILS), is een belangrijke basis om goed te kunnen samenwerken in de bouw. Samenwerken gaat immers beter wanneer de informatie waarop de diverse partijen bouwen, uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en compleet herbruikbaar zijn. En dat in elke volgende fase van uitwerking in het bouwproces.

Een basis ILS voor de bouw in Nederland werd in 2016 opgezet. Founding fathers waren onder meer BIM Loket en Building Smart Benelux. Deze ILS behelsde vooralsnog hoofdefinities en –structuur. Bijvoorbeeld: gaat het om dragende of niet dragende aspecten. Of met betrekking tot kozijnen: is de betreffende component of het bouwdeel uitwendig of inwendig.

Het is belangrijk om op dit fundament door te bouwen met een verdere concrete invulling op onderdelen. Één van die onderdelen betreft: houten kozijnen. Van de Vin heeft vanuit haar voortrekkersrol binnen de branche (NBvT) haar bijdrage geleverd om tot een goede invulling te komen voor de productgroep houten kozijnen. En dat is nu gebeurd.

Houten kozijnen

De BIM ILS voor houten kozijnen biedt talloze voordelen in het dagelijkse bouwproces. Vooral in ontwerp en voorbereiding. Zo legt de BIM ILS de invulling op een hoger detailniveau voor houten kozijnen nu uniform vast. Dit op punten als: naamgeving van aspecten en onderdelen en vindbaarheid op een vaste plek in een vast format. Andere punten zijn demarcaties en onderscheid tussen verplicht meegenomen en facultatieve aspecten. Zoals eventuele brandwerendheid en akoestische eisen.

Een aannemer die ‘BIMt’, brengt vaak naar zijn leveranciers of onderaannemers een model in met een Level Of Development (LOD) van niveau 200 of 300. Tot op heden was het maar de vraag welke informatie de kozijnenleverancier uit dit model geput kon puntten. Dit als volgende schakel in de bouwketen. Vaak was dit minder dan de helft van de informatie die er al in zat. Eenvoudig omdat er geen gestructureerde afstemming was. Met BIM ILS is dit wel mogelijk.

Software

Verder was het altijd min of meer noodzakelijk om dezelfde software te hanteren als de voorafgaande schakel in de keten. In andere gevallen was een geschikte interface nodig om verschillende softwarepakketten te koppelen. Het verrijken van het model tot LOD 400, was dan ook een hele puzzel. Terwijl een goed terug-geleverde LOD 400, met aspecten zoals roedes, vlakvullingen, spouwlatten en sponningen, wenselijk is voor de aannemer. Hetzelfde geldt voor het goed afstemmen van een punt als geïntegreerde laagreliëfdorpels.

Samenvatting

Toepassing van de BIM ILS voor houten kozijnen biedt klanten, bouwers en aannemers de volgende voordelen.

  • Minder vragen naar (de eigenlijk al bekende) weg door leveranciers;
  • Meer vrijheid in het kiezen van software waarmee partijen kunnen BIM-men;
  • Meer mogelijkheden om desgewenst tekenwerk uit te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer