Ga naar hoofdinhoud

Biobased coating voor hout

Het Perfecoat project richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie biobased coatings voor hout.

Het Perfecoat-project van Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie industriële hout- en decoratieve coatings. Deze generatie moet voor meer dan 25% bestaan uit biobased componenten die minimaal voldoen aan de huidige kwaliteits- en duurzaamheidsnormen. Hiermee wil BBI JU een alternatief bieden voor de huidige generatie coatings. Europa produceert jaarlijks bijna 1 miljoen ton en meer dan 80% hiervan is afkomstig van fossiele bronnen.

Binnen het Perfecoat-project richt de focus zich op drie belangrijke coatingmarkten. Dit zijn: blanke UV-lakken, doe-het-zelf (DIY) watergedragen decoratieve verven en doe-het-zelf watergedragen muurverven. Daarbij streeft de projectgroep bovendien verschillende doelstellingen na.

Milieu

Vanuit milieuperspectief zal het project bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in Europa. Dit omdat de nieuwe coatings voor meer dan 25% moeten bestaan uit biobased componenten afkomstig van klimaatneutrale bronnen en processen. Dit komt bovenop haar bijdrage aan het vervangen van fossiele grondstoffen door biobased, hernieuwbare grondstoffen.

Economisch

Vanuit een economisch perspectief zal het project helpen om de markt voor te bereiden op nieuwe coatings die minimaal gelijk zullen zijn aan bestaande producten die zijn gebaseerd op fossiele bronnen.

Social

Vanuit een sociaal perspectief wil het project het potentieel aantonen van biobased voor het creëren van nieuwe banen in plattelands- en kustgebieden. Daar waar stedelijke migratie een uitdaging blijft. Tot slot zal het project het Europese leiderschap in de biotechnologiesector versterken en het leiderschap van de EU bij de adoptie van hernieuwbare energiebronnen versterken.

BBI JU

De Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) is een publiek-private samenwerking van 3,7 miljard euro tussen de Europese Unie en het Bio-based Industries Consortium (BIC). Tot op heden heeft BBI JU 123 biogebaseerde innovatieprojecten gefinancierd. Hierbij waren 924 begunstigden uit 37 EU-lidstaten en geassocieerde landen betrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer