Ga naar hoofdinhoud

Biomassa verbranden verhoogt CO2-emissies

Biomassa verbranden verlaagt de CO2 uitstoot niet. Afbeelding: www.snapwillum.com

Eind augustus publiceerde Trouw een artikel over het verbranden van biomassa en de relatie tot CO2 emissies. Fenna Swart, directeur Comité Schone Lucht NL en verbonden aan de Universiteit Leiden spreekt hierin haar zorgen uit. ‘We schaden natuur en klimaat door het grootschalig verbranden van bomen als biomassa onder het mom van duurzaamheid’.

De noodzakelijke terugdringing van de CO2-uitstoot is onder andere mogelijk door bossen beter te beheren. Goed bosbeheer gaat da niet alleen om het voorkomen van branden, maar ook over biomassacultuur. Het artikel stelt dat er sprake is van tunnelvisie. ‘Onder leiding van Frans Timmermans presenteerde de EU-Commissie onlangs nog een gereviseerde Europese richtlijn voor ‘hernieuwbare energie’. Daarin stelt ze dat het huidige biomassaverbrandingsbeleid gecontinueerd dient te worden. Dit betekent dat deze ‘hernieuwbare energie’ in aanmerking blijft komen voor overheidssubsidies.

En dat ondanks de conclusies van het Joint Research Centre. Dit wetenschappelijk orgaan van de Europese Commissie, concludeerde al eerder dat energie uit biomassa qua uitstoot van broeikasgassen niet op kan tegen fossiele brandstoffen. Met andere woorden: het is niet mogelijk de uitstoot te verminderen wanneer het verbranden van hout in biomassacentrales door blijft gaan.

Gevolgen voor Nederland

De verwachting is dat het plan uit Brussel de komende 15 tot 25 jaar zal leiden tot een toename van biomassaverbranding. Dit heeft invloed op het leefklimaat van bewoners van diverse landen. Landen die de biomassa verbranden leveren ongezonde emissies. Landen die het hout leveren hebben te maken met systematische kaalkap.

Volgens Trouw gaat het om een van de grootste politiek-ecologische dwalingen op internationaal niveau waarin zaken onjuist worden voorgesteld. Het is daarom tijd voor een paradigmashift, voordat de nieuwe EU-richtlijn (RED-2) in stemming komt bij het Europese Parlement: klimaat wordt niet gered met biomassaverbranding.

Eén reactie op “Biomassa verbranden verhoogt CO2-emissies

  • Eric de Munck

    Mevrouw Swart is onderwijsadviseur bij genoemde Universiteit en niet zoals je uit het artikel zou kunnen opmaken wetenschapper op het gebied van Klimaat, Biomassa of CO2 vraagstukken. Haar uitspraken in verschillende bladen zijn nogal tendentieus en de onderzoeken die worden aangehaald vertellen niet het verhaal dat zij over de buhne brengt. Jammer dat er zoveel publiciteit aan wordt gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer