Ga naar hoofdinhoud

Biosintrum genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs (video)

Kennis- en innovatiecentrum Biosintrum is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2019. Het gebouw heeft een constructie van gelamineerd hout en bestaat voor meer dan 80 procent uit biobased materialen.

De jury van de Nederlandse Bouwprijs: ‘Dit is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van biobased materialen, circulair bouwen én waar bovendien de totale groene inpassing in het ontwerp is meegenomen.’

Stopcontacten van mais

Biosintrum lijkt de ultieme showcase voor hoe ver je kunt gaan met het biobased ontwerpen van een gebouw. De vloeren worden gemaakt van lokaal gewonnen leem. In de wanden is denim van oude spijkerbroeken verwerkt. Daarnaast wordt er via acetyleren verduurzaamd (Accoya) hout toegepast. Ook voor de kleinere onderdelen van het gebouw worden veel biobased materialen toegepast, zoals stopcontacten van mais. Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen sciencefiction, maar realiteit is. 

Ontwerper genomineerd

Ontwerper Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects is ook genomineerd voor het ontwerp van Biosintrum. De jury roemt vooral het feit dat Van Gameren de gebruiker vanaf het begin intensief bij het project betrokken heeft. ‘Hij heeft een duidelijke en belangrijke rol gespeeld om iedereen bij elkaar te brengen en te verbinden. Martijn laat hiermee een nieuwe manier van ontwerpen zien. Zijn rol is daardoor zeer betekenisvol’, aldus de jury.

De uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs vindt plaats tijdens BouwBeurs 2019, van 4 t/m 8 februari in de Jaarbeurs te Utrecht.

> Eerder artikel van Het Houtblad over Biosintrum

Beeld: Paul de Ruiter Architects

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer