Ga naar hoofdinhoud

Blikvanger van museum

Het nieuwe Naturalis Biodiversity Center in Leiden, het natuurhistorisch museum, is drastisch uitgebreid en gemoderniseerd. Omringd door ‘harde’ materialen, zorgt eikenhout voor de nodige zachtheid.

Het natuurhistorisch museum moest een jaar dicht en opent in september weer zijn deuren. Er is een compleet nieuwe vleugel aan het bestaande pand gebouwd, waar alle publieke functies in zijn ondergebracht. Het ingrijpende project wordt uitgevoerd door J.P. van Eesteren. Het omvat de nieuwbouw van de enorme, publieke hal en de tentoonstellingsruimten en de bouw van een nieuw laboratorium en van ruimten voor ontvangsten en bijeenkomsten, zoals De Houtdag, die er op 21 november zal plaatsvinden. Daarnaast zijn de onderzoeksfaciliteiten gemoderniseerd.

De tentoonstellingsruimten hebben muren tot wel 30 meter lang, 300 mm dik en 14 meter hoog. De afstand die zonder steunpilaren wordt overspannen, loopt op tot 21 meter. Dit alles is nodig voor de expo van grote opgezette dieren als giraffen, olifanten, haaien en niet te vergeten Trix, het gigantische skelet van een Tyrannosaurus rex.

Eikenhout

Centraal in de nieuwbouw is de 40 meter hoge glaskroongevel van Neutelings Riedijk Architecten, dé blikvanger van het museum. De gevel is samengesteld uit geprefabriceerde betonnen elementen en aan de binnenzijde afgewerkt met eikenhout.

Harryvan Interieurbouw verzorgde de engineering en montage van de eiken wand- en plafondelementen van het nieuwe atrium, de eiken bekleding van de traprand van de Trappenberg en de 480 eikenhouten kaders rondom deuren, doorgangen en akoestische panelen. Deze laatste hebben een unieke bedrukking.

In opdracht van J.P. van Eesteren maakte Michels Parket uit Wijchen alle eikenhouten vloeren en trappen.

Het atriumplafond van 50 x 40 x 40 meter bestaat uit 284 eiken elementen met translucente spanplafonds. Elk deel is zo’n 4,20 meter lang.

Dit artikel verscheen eerder in Houtwereld nr. 12 (5 juli 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

Foto’s: J.P. van Eesteren/Bert Rietberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer