Ga naar hoofdinhoud

Blockchain gebruikt voor ‘Cambridge voor Carbon Credits’

Onlangs is het Cambridge Centre for Carbon Credits gelanceerd aan de Universiteit van Cambridge. Het doel is om een betrouwbare en gedecentraliseerde marktplaats op te zetten voor verifieerbare CO2-credits. Bijzonder is dat het systeem wordt gebouwd op de blockchain van Tezos.

Tijdens de klimaatconferentie van Glasgow hebben 137 landen een document getekend voor beter bosbeheer. Een paar punten uit het document sluiten goed aan bij de carbon credits:

  1. Bossen en andere ecosystemen behouden en hun herstel versnellen;
  2. Zowel internationaal als in eigen land het handels- en ontwikkelingsbeleid vereenvoudigen. Dit om duurzame ontwikkeling en duurzame productie en consumptie van grondstoffen te bevorderen.
  3. Bevestigen van internationale financiële toezeggingen en verhogen van de financiering en investeringen. Gelijktijdig de doeltreffendheid en toegankelijkheid ervan verbeteren om duurzame landbouw, duurzaam bosbeheer, bosbehoud en -herstel mogelijk te maken. Hierbij hoor ook de steun aan inheemse volkeren en lokale gemeenschappen.
  4. De afstemming van financiële stromen op internationale doelen vereenvoudigen om bosverlies en -degradatie te keren. Gelijktijdig zorgen voor robuuste beleidsmaatregelen en systemen om de overgang naar een veerkrachtige economie te versnellen. Tevens om doelstellingen op het gebied van bos, duurzaam landgebruik, biodiversiteit en klimaat te bevorderen.

Gemixte groep

Om dit te bereiken, stelde het centrum een interdisciplinaire groep samen waarin onder meer computerwetenschappers, zoölogen en plantenwetenschappers deelnemen. Momenteel werkt de groep aan een prototype van een gedecentraliseerde markt voor carbon credits.

Blockchain van Tezos

De marktplaats zal worden gebouwd op de Tezos-blockchain. Daarnaast zal hij een combinatie van kunstmatige intelligentie en satelliet detectietechnologie gebruiken. Directeur Anil Madhavapeddy geeft aan: “De huidige accreditatiesystemen die de waarde van koolstof meten en rapporteren zijn duur, traag en onnauwkeurig. Hiermee hebben zij het vertrouwen in NbS-carbon credits ondermijnd. Om die reden is het noodzakelijk een gedecentraliseerde marktplaats te creëren waar kopers van carbon credits betrouwbaar en rechtstreeks op ‘natuur’projecten kunnen financieren.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer