Ga naar hoofdinhoud

Blokkade op padoek in Antwerpse haven

Greenpeace heeft een verdachte lading gezaagd padoekhout laten blokkeren in de Antwerpse haven. Het hout is afkomstig van het Chinese kapbedrijf Wan Chuan Timber Sarl (WCTS) dat zich schuldig zou maken aan destructieve en illegale houtkap in Gabon. Op verzoek van Greenpeace onderzoekt de federale overheidsdienst Leefmilieu of de Europese Houtverordening (EUTR) werd geschonden.

Volgens Greenpeace is de bewuste lading gezaagd padoekhout het laatste deel van een grotere vracht hout, die eind vorig jaar al werd ingevoerd en vermoedelijk voor het grootste deel al op de Europese markt is gebracht.

Wie deze lading WCTS-hout importeerde, moet nog formeel worden bepaald door de FOD Leefmilieu.

Grote voorzichtigheid

“Belgische houthandelaren die in zee gaan met WCTS leven de Europese houtwetgeving niet na”, zegt Philippe Verbelen, expert Bossen bij Greenpeace. “Deze wet verplicht importeurs immers om grote voorzichtigheid aan de dag te leggen en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het risico op de invoer van illegaal gekapt hout te verkleinen. Wie handel voert met het gecontesteerde WCTS, treedt dit voorzorgsprincipe met de voeten. De wanpraktijken van het bedrijf zijn immers al jaren bekend.”

(foto: Greenpeace)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer