Ga naar hoofdinhoud

Blunder met 1700 exoten in historisch ooibos

Foto: Wim Eikelboom (rivierverhalen)

Vijf jaar geleden is een blunder gemaakt bij de uitbreiding van het Zalkerbos in Kampen. Per ongeluk zijn 1700 verkeerde bomen geplant in dit historische hardhoutooibos. De bestelde gladde iepen zijn klein en zonder blad geleverd en geplant. Nu de bomen gegroeid zijn, blijken het echter Siberische Iepen te zijn. Deze exoten dreigen dit oudste stukje bos van de provincie Overijssel over te nemen.  

De gemeente Kampen, eigenaar en beheerder van het Zalkerbos, laat daarom de boompjes verwijderen. Ze wil de kweker laten opdraaien voor de kosten. “Dat loopt waarschijnlijk op tot in de tienduizenden euro’s”, vertelt bomenkenner Wim Eikelboom aan RTV Oost. “Het bos ligt mij echt aan het hart. Je moet het zien als een stukje cultureel historisch erfgoed, daarom mag het van mij ook best wat kosten om het bos weer op een gezond peil te brengen.” Het 800 jaar oude stukje bos ligt in de uiterwaarden van de IJssel tussen Zwolle en Kampen en heeft nog een hakhoutcultuur. Om de dertien jaar wordt een stuk bos afgezet tot de stobbe.

De verkeerde bomen zijn gemarkeerd met een oranje stip en worden deze winter door een kraantje met wortel en al uit de grond getrokken. Ook wordt gekeken of de verkeerde bomen misschien een tweede leven elders kunnen krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer