Ga naar hoofdinhoud

Bolsonaro gelooft ontbossingscijfers niet

De Braziliaanse president Bolsonaro wijst cijfers van een meetinstituut over ontbossing van het Amazonegebied van de hand. De directeur van dit Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is inmiddels ontslagen.

Het INPE monitort sinds 1988 met behulp van satellietgegevens de ontbossing van de Amazone. Vorige maand maakte de organisatie bekend dat in juni een gebied van 920 vierkante kilometer van het Amazonewoud verloren was gegaan door illegale ontbossing. Dit is een toename van 88% ten opzichte van juni 2018.

Wraakactie

De extreemrechtse politicus Jair Bolsonaro gelooft de gepresenteerde ontbossingscijfers niet en stelt dat deze in negatieve zin worden gemanipuleerd. INPE-directeur Ricardo Galvão zou volgens hem in dat kader samenwerken met internationale ngo’s. In binnen- en buitenland wordt INPE echter als een respectabel onderzoeksbureau beschouwd. Greenpeace Brazilië noemt het ontslag een wraakactie tegen iemand die de waarheid sprak.

Milieuminister Ricardo Salles laat weten dat er een nieuw satellietsysteem komt dat de gegevens over de Amazone nauwkeuriger en wetenschappelijker in kaart zal brengen.

Economische ontwikkeling

Het is algemeen bekend dat Bolsonaro een groot voorstander is van economische ontwikkeling van de Amazone. Wat hem betreft moeten beschermde gebieden geschikt worden gemaakt voor economische activiteiten en landbouw. Milieu-organisaties hekelen zijn standpunt en maken zich juist sterk voor behoud van het regenwoud.

2 reacties op “Bolsonaro gelooft ontbossingscijfers niet

  • Michael Derlage

    INPE gaat over de algemene ontbossingscijfers en het aantal bosbranden. 94% van de ontbossing wordt gedaan door de agro-sector. Om te ontbossen wordt eerst alles gekapt en daarna alles verbrand.
    http://www.obt.inpe.br/OBT/assuntos/programas/amazonia/deter
    Vertaling eerste paragraaf:
    DETER is een snel overzicht van aanwijzingen van veranderingen in bosbedekking in het Amazonegebied door INPE. DETER is ontwikkeld als een waarschuwingssysteem ter ondersteuning van het toezicht en de controle op ontbossing en aantasting van bossen, uitgevoerd door het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (IBAMA) en andere instanties die verband houden met dit thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer