Ga naar hoofdinhoud

Boom lanceert eerste acht houten gebouwen

Houtbouw platform Boom presenteert de eerste acht gebouwen, die in co-creatie door onder andere MVRDV, NL Architects en Space&Matter in de Boom Open Studio zijn ontwikkeld. Mede door inzet van parametrische tools zijn deze gebouwen al op VO-niveau gebracht, waardoor ze betaalbaar en direct aanpasbaar zijn voor beschikbare bouwlocaties. 

In de eerste editie van Boom Open Studio (B.O.S.) hebben ontwerpers van architectenbureaus MVRDV, NL Architects, Space&Matter, Krft, KAW, Elephant, B-Invented en Time to Access de krachten gebundeld met ingenieurs en bouwers. In co-creatie hebben zij adaptieve, ready-made gebouwen ontwikkeld, die houtbouw voor iedereen toegankelijk maken. Wat deze gebouwen uniek maakt is dat ze met parametrische tools van OMRT en complete analyses getoetst zijn aan vooraanstaande modulaire bouwsystemen en het bouwbesluit. Met als resultaat acht ready-made gebouwen, op Voorlopig Ontwerp-niveau, die betaalbaar en direct aanpasbaar zijn aan beschikbare bouwlocaties. 

Boom fungeert als een platform, waar vooruitstrevende projectontwikkelaars de gebouwen gemakkelijk kunnen vergelijken en middels een Co-Development Study inzicht krijgen in de financiële en ruimtelijke haalbaarheid van een project op de beschikbare bouwlocatie. Ketenintegratie en digitalisering maken het vervolgens mogelijk om een project in een mum van tijd te bouwen in een lokale fabriek. Dankzij een innovatief ontwikkelproces kunnen duurzame houten gebouwen twee keer zo snel als in een regulier ontwikkelproces gerealiseerd worden en dat met lage aanloopkosten. De kracht van Boom zit hem in het bijeenbrengen van de juiste partijen, slim gebruik van digitale tools en een te herhalen ontwikkelproces. Dit maakt voortdurende optimalisatie en innovatie mogelijk, waar iedereen van mee profiteert.

Een houtbouwplatform met een missie

Boom is in 2019 opgericht door een team van architecten, ontwikkelaars en vernieuwers, die gezamenlijk toekomstbestendige oplossingen voor de woon- en klimaatcrisis bieden. Samen met een groeiend collectief aan architecten, ingenieurs, en bouwers werkt Boom toe naar een nieuwe en regeneratieve manier van bouwen. Hiermee willen ze een wereldwijd netwerk van leefomgevingen realiseren, die adaptief, natuur-inclusief, inspirerend en verbindend zijn. Momenteel is Boom in gesprek met vooruitstrevende projectontwikkelaars en lokale, innovatieve bouwpartners om de eerste gebouwen uit de Boom Open Studio op korte termijn te realiseren. Geïnteresseerde partijen kunnen via info@boombuilds.nl het Boom Book aanvragen, waarin de eerste acht gebouwen uit de Boom Open Studio uitgebreid gepresenteerd worden. 

“We willen betaalbare, regeneratieve en hoogwaardige middeldure huurwoningen beschikbaar maken voor de samenleving. Dit kunnen we alleen doen door het ontwerp- en ontwikkelproces slimmer in te richten en gebruik te maken van digitale tools. Standaardisatie van het proces in plaats van het product, zorgt voor wendbaarheid in een snel veranderende omgeving”, zegt Kinan Fleihan, R&D-directeur bij Boom.

Bekijk alle acht gebouwen op de website van Boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer