Ga naar hoofdinhoud

Boost voor duurzaam bosbeheer in Indonesië

Inproba werkt samen met FSC Nederland en The Borneo Initiative aan bosherstel, herbebossing en behoud van biodiversiteit in Indonesië.

Producent en importeur van oriëntaalse producten en smaakmakers Inproba gaat de komende drie jaar investeren in bosherstel in Indonesië. Het bedrijf is de eerste partij die gebruik maakt van de samenwerking tussen FSC Nederland en The Borneo Initiative. Deze samenwerking is gericht op het vergroten van bosherstel, herbebossing en behoud van biodiversiteit in Indonesië . Bijvoorbeeld door gezamenlijk partijen als Inproba te koppelen aan bosprojecten.

FSC gecertificeerd

Inproba werkt al langer met FSC samen op het gebied van FSC-gecertificeerd papier en karton en de promotie daarvan. Drie jaar geleden werd besloten om al het papier en karton dat binnen het bedrijf wordt gebruikt, over te zetten naar FSC-gecertificeerd.

Om haar positieve impact op klimaat en bosbehoud verder te vergroten, is een nieuw partnerschap tussen Inproba en FSC Nederland gestart. In dit geval gaat het om het programma: ‘Investeer in bos’. Dit programma bestaat al sinds 2019 en koppelt bedrijven met concrete cijfers en verhalen aan bosprojecten.

Klimaatneutraal

Sascha Steinfeldt, CSR & Sustainability Consultant bij Inproba geeft aan: “Inproba wilde graag in 2020 gegarandeerd klimaatneutraal, oftewel CO2 neutraal opereren. Door het goede vooronderzoek en de contacten van FSC Nederland met hun zusterorganisatie op Borneo, kregen we deze kans. In dit geval door bosherstel, met geverifieerde impact op CO2-opslag en biodiversiteit, te financieren. Hierdoor konden wij de rest CO2 emissie compenseren en is Inproba klimaatneutraal op scope 1 & 2.

Jesse Kuijper is oprichter en bestuurslid van The Borneo Initiative en geeft aan: ‘Door de samenwerking met FSC Nederland kunnen we meer marktpartijen zoals Inproba koppelen aan bosprojecten in Indonesië. Het project op Borneo loopt al vijf jaar en de impact-certificaten worden momenteel afgerond. De investering van Inproba wordt ingezet door de bosbeheerder. Het gaat hier om een FSC- gecertificeerd bosbouwbedrijf dat meer dan 72.000 ha bos in eigen beheer heeft. Dit in het kader van bosherstel en herbebossing.”

Annerieke Sleurink, Business Developer Payments for Ecosystem Services (PES) bij FSC Nederland, besluit: “We zijn heel blij dat we Inproba als eerste bedrijf in contact hebben kunnen brengen met het bosproject in Indonesië. En ook dat we hierin samen met TBI kunnen optrekken. De Indonesische bossen en haar biodiversiteit zijn van onschatbare waarde en staan enorm onder druk, met soorten als neusaap, Maleise beer en nevelpanter. Nieuwe samenwerkingen met bedrijven kunnen de toekomst van bossen en haar diensten veiligstellen. Dit is het startsein voor nog meer mooie samenwerkingen.”

Voor meer voorbeelden over samenwerkingen tussen bedrijven en FSC-projecten: investeerinbos.fsc.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer