Ga naar hoofdinhoud

Bosbeheer cruciaal voor schoon water

Bosbeheer cruciaal voor schoon water in de toekomst

Onder leiding van de FAO is tijdens de Wereldwaterweek een rapport gelanceerd dat richtlijnen biedt voor geïntegreerd boswaterbeheer. Dit is belangrijk omdat bossen en bomen een cruciale rol spelen bij het voldoen aan de wereldwijd toenemende vraag naar water.

A Guide to Forest-Water Management’ is de eerste uitgebreide wereldwijde publicatie die richtlijnen geeft over de bijdrage van bossen aan een holistische benadering van waterbeheer. Dit is inclusief het beheer, de monitoring en de waardering van bossen om watergerelateerde ecosysteemdiensten te leveren.

Belang

Beboste stroomgebieden dragen bij aan de toegankelijkheid van zoetwater wereldwijd voor landbouw, industrie, milieu en huishoudelijk gebruik. Grote steden raken daarbij steeds meer afhankelijk van water uit beboste stroomgebieden. Tweederde van de stedelijke watervoorziening zou baat hebben bij een betere waterkwaliteit met verbeterd bosbeheer. Bijvoorbeeld bescherming, herstel of vermindering van de bosbrandstofbelasting om het brandrisico tot een minimum te beperken.

De dubbele uitdagingen van klimaatverandering en een groeiende bevolking zorgen voor een toenemende druk op onze ecosystemen. “We moeten erkennen dat bossen een sleutelrol spelen in de waterzekerheid en prioriteit geven aan water bij bosbeheer en bestuursbeslissingen”. Dit zegt Maria Helena Semedo, plaatsvervangend directeur-generaal van de FAO.

“We zijn ervan overtuigd dat de waardering van ecosysteemdiensten het startpunt is voor het beheer van bossen en alle voordelen die ze bieden”, zegt Shirong Liu, IUFRO Vice President en plaatsvervangend coördinator van de IUFRO Task Force on Forests and Water Interactions in a Changing Environment.

Doelgroep

Deze gids is bedoeld voor beoefenaars van natuurlijke hulpbronnen. Hij heeft als doel bossen in stand te houden en actief te beheren voor de levering van waterdiensten. Bij deze inzet wil hij bovendien de gemeenschap, beleidsmakers en investeerders betrekken.

De doelgroep vindt in het document een overzicht van opkomende technieken en methodologieën, biedt praktische begeleiding en aanbevelingen voor het beheer van bossen voor waterecosysteemdiensten. Daarnaast bevat het casestudies van ecosystemen waar de twee hulpbronnen sterk met elkaar verbonden zijn. Denk hierbij aan mangroven, veengebieden, droge gebieden en tropisch bergnevelwoud.

Initatief

De nieuwe gids is mede uitgegeven door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) ), de International Union of Forest Research Organizations (IUFRO), het Joint Research Centre van de Europese Commissie, de United States Forest Service en partners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer