Ga naar hoofdinhoud

Bouwcombinatie compenseert

KWS en VolkerRail investeren in klimaatslim bosbeheer in Nederland. Door deze maatregelen legt het bos meer CO2 vast en is het beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Die extra CO2-opslag kunnen de bedrijven – gebundeld in VolkerInfra Schiphol – gebruiken om CO₂-uitstoot te compenseren bij hun onderhoudswerkzaamheden op Schiphol. Bovendien kan kwalitatief hoogwaardig hout uit deze bossen in bouwprojecten worden gebruikt.

FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen hebben een overeenkomst met de bouwcombinatie VolkerInfra Schiphol afgesloten en gaan de bedrijven helpen om hun ambities waar te maken.

Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland (foto links): “Het project laat zien waar FSC Nederland de komende jaren voor staat: duurzaam bosbeheer inzetten in de strijd tegen klimaatverandering, zorgen dat de boseigenaar beter beloond wordt voor duurzaam FSC-bosbeheer en het stimuleren van het gebruik van meer hout in de bouw.”

Rhenen en Valkenswaard

De financiële bijdrage maakt klimaatslimme maatregelen mogelijk in de FSC-gecertificeerde bossen van Landgoed Prattenburg in Rhenen (366 hectare) en de gemeentebossen van Valkenswaard (759 hectare). Er worden extra bomen aangeplant, waarbij gekozen wordt voor soorten die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. De bomen gaan op termijn ook hout leveren. Wordt dat hout hoogwaardig ingezet (bijvoorbeeld in de woningbouw) dan blijft de in het hout opgeslagen CO2 nog decennia- of misschien zelfs wel eeuwenlang opgeslagen zitten.

Klimaatneutrale luchthaven

Schiphol wil als eerste luchthaven klimaatneutraal zijn in 2040 en gaat voor ‘zero waste’ in 2030. Als aannemer streeft VolkerInfra Schiphol op de luchthaven naar halvering van de fijnstof- en stikstofuitstoot van het materieel en naar een klimaatneutrale uitvoering van het werk op de luchthaven.

Eerder al sloot VolkerWessels (waar KWS en VolkerRail onderdeel van zijn) een vergelijkbare overeenkomst af met FSC Nederland en de Unie van Bosgroepen voor de investering in 500 hectare bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer