Ga naar hoofdinhoud

‘Bouwen met hout moet de norm worden’

Meer bos kan en moet. Bosaanleg is de enige klimaatmaatregel die uitsluitend positieve neveneffecten heeft. Daarnaast moet bouwen met hout de norm worden. Dit concludeert de Coalitie Bos & Hout.

De coalitie gaf op 23 januari zijn jaarlijkse conferentie in Zevenhuizen. Vertegenwoordigers van de bos- en houtsector gingen er in dialoog met beleidsmakers van provincies, gemeenten en waterschappen over de manier waarop de opgave voor bomen, bos en hout uit het Klimaatakkoord kan worden ingevuld.

Ze stelden vast dat ook in bestaande bossen, het beheer klimaatslimmer kan. Dan wordt er extra CO2 vastgelegd en hebben de overige functies van het bos er geen nadeel – en vaak zelfs voordeel – van.

Bouwen met hout

Verder moet bouwen met hout van uitzondering, juist de norm worden. “Niet alleen ligt in hout een hoeveelheid koolstof opgeslagen, die daardoor lang uit de atmosfeer blijft, maar hout vervangt ook de andere CO2-negatieve bouwmaterialen, zoals metaal en beton”, aldus de Coalitie Bos & Hout.

Acties

Donné Slangen, directeur Natuur bij het ministerie van LNV, wil de acties uit het klimaatakkoord snel uitvoeren. Te beginnen met klimaatslimmer beheer van het bestaande bos, maar ook door uitbreiding van het areaal bos en bomen met 10% tot 2030. Hij benadrukte de gunstige meekoppeleffecten van meer bomen voor onder andere biodiversiteit, recreatie, water, fijnstof en hittestress.

Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, gaf zijn visie op multifunctioneel ruimtegebruik met bos en bomen. Grootschalige bosaanleg ligt volgens hem in ons volle land niet voor de hand, maar met landschapselementen, lijnbeplanting en recreatiebossen rondom steden gaat die 10% uitbreiding bijdragen aan de leefbaarheid van steden en het weer aankleden van het cultuurlandschap.

Factsheets

Tijdens de conferentie werd ook de eerste versie van de Factsheets Klimaatslim bos- en natuurbeheer uitgereikt. Hierin worden de maatregelen beschreven waarmee CO2 kan worden vastgelegd met bomen, bos en hout: wat is de actie en wat levert het op?

2 reacties op “‘Bouwen met hout moet de norm worden’

  • Ute Sass-Klaassen

    Ongelukkig gekozen foto bij de titel. Mooi beukenbos maar als ‘houtvrouw’ word ik hier niet blij van.

  • Leffert Oldenkamp

    ja Ute, maar het is wel een foto van een ultiem productiebos, waar sommige collega’s zo’n hekel aan hebben. Uit dergelijk bos is voorheen bouwhout geroofd. Veel natuurlijker zou zijn om een pionierfase van groveden, douglas of populier te laten zien dat het frame voor toekomstige mooie bossen garandeert en ondertussen veel planken en balken oplevert. Zonder roofbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer