Ga naar hoofdinhoud

Bouwen met hout op tv

VPRO Tegenlicht besteedt aanstaande zondag 20 oktober om 21.00 uur op NPO 2 aandacht aan houtbouwers. Bouwen we op de huidige manier door met cement, beton en staal, dan dreigt er bij de bouw van één miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton aan CO2 vrij te komen. Bouwen met hout wordt opgeworpen als alternatief.

Zo veroorzaakt kruislaaghout (Cross Laminated Timber, CLT) geen uitstoot, maar slaat dit product juist CO2 op. Tevens kan er middels prefab veel sneller mee worden gebouwd. Met dit sterke en brandveilige materiaal is zelfs hoogbouw realiseerbaar.

VPRO Tegenlicht gaat in op de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw. Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn? Er wordt immers ook gepleit voor het met rust laten van de natuur en om minder bomen te kappen. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet natuur wel op deze manier worden gecommodificeerd?

Derix

In de uitzending krijgen verschillende houtbouwprojecten van CLT-fabrikant Derix aandacht. Bijvoorbeeld het in aanbouw zijnde, tijdelijke Biobasecamp van de Dutch Design Week, die duurt van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven. Dit paviljoen bestaat uit 130 populierenstammen (geleverd door Richard Wigink) en zo’n 200 kubieke meter aan kruislaaghouten vloeren, prefab borstweringen, prefab tribunes en trappen.

De programmamakers – onder regie van Geert Rozinga – leggen hun vragen voor aan de Nederlandse architecten Bjarne Mastenbroek (SeARCH) en Marco Vermeulen. Ook Andrew Waugh komt aan het woord. Zijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert er ook grootschalige sociale woningbouwprojecten mee uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer