Ga naar hoofdinhoud

Bouwtoelevering dupe van stikstofuitspraak

In het kielzog van bouw- en vastgoedbedrijven, kunnen ook toeleveranciers aan deze sectoren negatieve gevolgen ondervinden van de stikstofuitspraak. Dat stelt ABN-AMRO in een recente publicatie.

De sectoren bouw en Real Estate kampen met acute problemen. Doordat er geen of nauwelijks bouwvergunningen worden afgegeven, komen projecten tot stilstand. Bouw- en vastgoedbedrijven lopen daardoor het risico failliet te gaan.

Bouwmaterialen

De sector transport & logistiek kan volgens ABN-AMRO te maken krijgen met een afname van de vraag naar transport van bouwmaterialen, met druk op tarieven in de hele transportsector als gevolg. In de binnenvaart zijn bouwmaterialen goed voor naar schatting 40 procent van het vrachtvolume en bestaat er een vergelijkbaar risico.

De onzekerheid in de bouw kan tot gevolg hebben dat bouwbedrijven of verhuurbedrijven van machines investeringen uitstellen, wat zorgt voor minder omzet voor producenten en groothandelaren van machines, gereedschap, zwaar materieel en transportmiddelen. Uitstel of afstel van bouwprojecten zorgt daarnaast voor minder vraag naar bouwmaterialen. De bouwmaterialenindustrie is goed voor honderden ondernemingen, circa 23.000 banen en ruim 6 miljard euro omzet. Een rem op nieuwe bouwprojecten kan ook betekenen dat bedrijven niet kunnen uitbreiden.

Duurzame producten

Voor bedrijven en sectoren die duurzame producten of diensten leveren, biedt de stikstofkwestie kansen. Zo kunnen producenten en verhuurders van elektrische bouwmaterieel meer vraag naar hun producten verwachten. De bouwsector moet immers emissies tijdens de bouw beperken en dat lukt het best door middel van elektrisch materieel.

Modulaire bouw

Daarnaast zal de vraag naar modulaire bouw toenemen, omdat bij deze vorm van bouwen minder stikstof wordt uitgestoten. Consultants die ecologisch advies geven, varen ook wel bij de stikstofuitspraak. Daarnaast zouden IT-toepassingen kunnen helpen om de stikstofuitstoot in kaart te brengen.

Lees HIER de volledige publicatie van ABN-AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer