Ga naar hoofdinhoud

Brandtest: CLT blijft intact bij kantoorbrand

Tijdens de test brandt het interieur als een fakkel, toch tast het de constructie niet aan.

In een eerste grote brandtest van de Canadian Wood Council blijkt CLT en glulam vanzelf uit te gaan en intact te blijven. Het zijn de eerste en bijzonder positieve resultaten in een serie van vijf verschillende brandtesten met grote nagebouwde houten gebouwen. In dit geval ging het om een brand in een houten kantoor, waar de sprinkler zogenaamd niet werkte en niet door de brandweer is ingegrepen. Ook dan blijkt een constructie van CLT en glulam bestand tegen een uitslaande brand.

De proeven zijn wetenschappelijk opgezet onder begeleiding van branddeskundigen en een overheidsinstantie voor wetenschappelijk onderzoek. De proeven, op ware schaal, moeten aantonen hoe brand zich ontwikkeld in verschillende houtbouwvormen en bij verschillende brandhaarden. Vier van de vijf tests gaan over woningen. De eerste proef werd uitgevoerd met een op ware grootte gerealiseerd houten kantoor. Het ging om een compleet open ruimte van vier aaneengeschakelde modules op een grid van 7,3 meter. Daarmee is het bij verre de grootste brandproef die ooit werd gehouden.

Resultaat brandtest

De uitkomst van de proef was zoals verwacht: het houten meubilair brandde als een fakkel, maar het constructiehout werd nauwelijks aangetast. Om de proef zo realistisch mogelijk te maken waren de ruimten ‘gemeubileerd’: van hout waren tafels, stoelen en computers nagemaakt. Deze ‘meubels’ dienden als voedsel voor het vuur dat werd ontstoken. Nadat de binnenbrand uit zichzelf was uitgegaan, bleek het CLT en glulam ook niet meer te branden en in goede staat. Massief hout brand immers niet zo gemakkelijk door. Voor alle zekerheid is nog vier uren gemonitord of de brand niet weer zou oplaaien. Dat was niet het geval.

Het resultaat van de test: de constructie is volledig intact.

Daarom concluderen de onderzoekers dat een CLT en glulam constructie gelijkwaardig presteert als een traditionele niet houten constructie. Houten constructies kunnen goed functioneren in het zeldzame scenario waarin het sprinklersysteem faalt en de brandweer niet in staat is snel te reageren. De komende maanden voert de Canadian Wood Council de volgende vier testen uit.

Meer lezen over brandveiligheid? Zie ook de Bouwspecial Brandveiligheid 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer