Ga naar hoofdinhoud

Meer inzicht in brandveilige houtskeletbouw

Fabrikant James Hardie voerde de afgelopen jaren brandtesten uit op gevelvullende houtskeletbouwelementen. Eén van de conclusies is dat de vuurlast niet afhankelijk is van het potentiële aandeel van hout in een dergelijke constructie.

Het Bouwbesluit besteedt vooral aandacht aan de brandklasse van gevelmaterialen. Maar dat is niet hetzelfde als de brandveiligheid van een gevel. Bij brandklasse gaat het over brandvoortplanting over de gevel. Bij brandveiligheid gaat het er om hoe snel de brand of de rook in het volgende appartement komt. Het betreft dan vooral de knooppunten.

Opbouw

Voor de brandtest plaatste James Hardie twee gevelvullende hsb-elementen boven elkaar, met een betonvloer ertussen, gecombineerd met een geventileerde gevelconstructie. Hiervoor werd onder andere een traditionele opbouw van hsb-elementen gebruikt, die van binnen naar buiten bestaan uit een 12,5 mm dikke Fermacell-gipsvezelplaat, een dampdichte folie, een stijl- en regelwerk van 38 x 235 mm gevuld met glaswol, en aan de buitenzijde een brandvertragende dampopen folie. Er zaten standaard ventilatieroosters in (55 mm hoog).

De twee boven elkaar geplaatste hsb-elementen bleken ruimschoots te voldoen aan de woningscheidingseisen (WBDBO 60 min). Duidelijk werd ook dat de vuurlast niet afhankelijk is van het potentiële aandeel van hout in het gevelvullende hsb-element.

Constructiehout

Verder werd de rol van de Powerpanel H2O cementgebonden plaat onderzocht in een gevelconstructie die was afgewerkt met een stuclaag of steenstrips. De plaat bleef stabiel onder vuurbelasting. De temperatuurstijging aan de binnenzijde van het hsb-element verliep langzaam en de achterliggende bevestigingsmiddelen, constructiehout en glaswol werden volledig uitgenut. Nadat het constructiehout verdween door de brand, viel de plaat na ongeveer vier uur naar binnen onder zijn eigen gewicht.

James Hardie maakt nu nieuwe berekeningen. Bijvoorbeeld of brand wordt beïnvloed door open voegen in de gevelbekleding of door hardschuim- isolatie, die over houtskeletbouwelementen wordt gezet om met beperkte (hout)dikten een hoge isolatiewaarde te realiseren.

Eén reactie op “Meer inzicht in brandveilige houtskeletbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer