Ga naar hoofdinhoud

Britse houtindustrie schrikt van flatbrand

De brand die afgelopen weekend woedde in een appartementencomplex in Barking, in het oosten van Londen, had veel minder impact gehad als de houten balkons en geveldelen brandvertragend behandeld waren geweest. De Britse houtindustrie is verbijsterd dat deze behandeling vooraf niet is uitgevoerd.

Het vuur verwoestte op 9 juni ’s laat in de middag een groot gedeelte van een blok appartementen van vier tot zes bouwlagen. Twintig appartementen gingen verloren, tien andere woonunits liepen zware schade op. Niemand raakte gewond.

Vooral de houten balkons aan de voorzijde van het gebouw stonden in lichterlaaie. De Britse pers meldt dat de brand vermoedelijk op één van de balkons is ontstaan.

De Britse houthandelsfederatie TTF en de vereniging van houtverduurzamingsbedrijven WPA spreken hun bezorgdheid uit dat het hout voor de balkons, balkonhekken en balustrades geen industriële brandwerende behandeling heeft gekregen. In Groot-Brittannië schrijven de bouwnormen voor dat houten gevelbekleding brandwerend moet worden gemaakt. Voor houten balkons geldt dit niet. Volgens de brancheorganisaties was er echter zoveel hout verwerkt, dat je kunt spreken van een houten gevelbekleding.

“Het gebrek aan een brandwerende behandeling in combinatie met een royaal gebruik van houtdelen waaromheen zich veel lucht kan verplaatsen, heeft gezorgd voor een onnodig hoog risico op de verspreiding van brand”, aldus de TTF en WPA. “Gebleken is dat het hout voor dit project viel in de Europese brandklasse D, s2 dO, terwijl dit gezien de toepassing brandklasse B had moeten zijn.”

Klik HIER voor beelden van de brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer