Ga naar hoofdinhoud

Call for Abstracts – Internationale conferentie cellulosevezels 2022

Call for Abstracts - Internationale conferentie over cellulosevezels 2022

Op 2 en 3 februari 2022 organiseert Nova Institute in Keulen de ‘International Conference on Cellulose Fibres 2022’. Cellulose is het hoofdbestanddeel van plantencelwanden en een natuurlijk polymeer. Hiermee is het een uitstekend alternatief voor de gebruikelijke plastics waarvan wegwerpproducten worden gemaakt. Daarnaast bieden deze vezels belangrijke mogelijkheden in de textielmarkt. Bedrijven kunnen tot 15 oktober hun abstracts indienen.

De organisatie verwacht voor deze editie dan ook rond de driehonderd deelnemers en dertig exposanten; zowel persoonlijk als online. De conferentie richt zich op de hele waardeketen; van lignocellulose en chemische pulp tot cellulosevezels zoals rayon, viscose, modal of lyocell. Daarnaast uiteraard op nieuwe ontwikkelingen en een breed scala aan toepassingen. Bijvoorbeeld verschillende soorten textiel, nonwovens zoals vochtige doekjes en innovaties zoals composieten of nanocellulose in de voedingsindustrie.

Textielmarkt

Cellulosevezels vormen vooral een succesverhaal binnen de textielmarkt met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) tussen 5 en 10% in de afgelopen tien jaar. Vergelijkbare groeipercentages zijn aannemelijk voor het komende decennium. Dit maakt cellulosevezels de snelst groeiende vezelgroep in de textielindustrie en ook de grootste investeringssector in de wereldwijde bio-economie.

De uitdaging is vooral om een evenwicht te vinden tussen de aanhoudende capaciteitsuitbreiding en de groeiende vraag. Dit om overcapaciteit te voorkomen en toch aan de stijgende vraag van de grote merken te voldoen. Deze hoge groeipercentages hangen samen met de toegenomen vraag naar natuurlijke vezels (en knelpunten in de katoenproductie), de problemen met microplastics en het verbod op plastic in wegwerptoepassingen. Alle drie de factoren zullen ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen in de ontwikkeling van de sector.

Focus van de conferentie

• Impact van verboden op plastic wegwerpproducten

• Transformatie van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen

• Uitdagingen bij het ontwikkelen van nieuwe waardeketens

• Alternatieve grondstoffen voor cellulosevezels

• Nieuwste technologie en markttrends

• Marktdynamiek en belanghebbenden in de cellulosesector

• Nieuwe ecosystemen en partnerschappen

• Ontwikkeling van de politieke omgeving

• Verbetering van duurzaamheid in productie

Call for abstracts!

Bedrijven kunnen hun presentaties indienen of hun laatste ontwikkelingen voor de Innovation Award. Deadline voor indiening is 15 oktober.

Posters zijn tot 31 december 2021 in te dienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer